Kultur

Feelgood i full fart i New York

Kultur Artikeln publicerades

I Linköping verkar inget gå huvudpersonen Vienna Anderzéns väg. Relationen till systern Kajsa är sämre än någonsin, hon har blivit lämnad av mannen hon trodde var sitt livs kärlek och dessutom förlorar hon sin sista trygghet, jobbet.

Hon bestämmer sig för att packa väskorna och lämna landet. Innan hon hinner ändra sig bokar hon ett flyg till staden som aldrig sover, New York. Med sina blyga svenska aura äntrar hon tuffa och hårda Brooklyn. Där får hon också sin första nya vän, rumskamraten Courtney.

Förutom att fly från problemen i Sverige är Vienna på plats i USA för att försöka uppfylla sina stora drömmar om att en dag bli fotograf. Av Courtney får hon lära sig att livet inte går i repris, speciellt inte i New York. Där gäller det att jaga möjligheterna och släppa allt vad kontrollbehov heter.

Författaren Katja Hvenmark-Nilsson låter läsaren följa med i det New York som många gånger visats i olika TV-serier. Förutom umgängen i de finare kretsarna med lyxbrunch och shoppingrundor får Vienna upptäcka livet på gatan och hur man överlever med bara några dollar i fickan.

Boken är i helhet en lättsam feelgoodbok i väldigt högt tempo. Konflikterna huvudpersonen stöter på är inte särskilt stora och är snabbt överstökade, ändå är boken svårt att lägga ifrån sig. På varje sida överraskas man som läsare av nya upptåg och händelser, de ena konstigare än de andra. Boken passar att läsa i vårsolen eller i solstolen för underhållning och avkoppling utan vidare behov att läsa mellan raderna.

Bok

Manhattan Transfer

Katja Hvenmark-Nilsson

(Hoi Förlag)

Visa mer...