Insändare

Gå inte på knytkalas utan att ta med något

Insändare Artikeln publicerades

Det är viktigt att vara med i facket. Är du inte medlem är det dags nu.

Förr var det en självklarhet. Denna självklarhet har fört Sverige fram till enorma arbetsrättsliga förändringar som vi ska vara stolta över. Tillsvidareanställning, semester, lön, tjänstepension, arbetsmiljölagar för att nämna några få. Men fler och fler väljer att stå utanför fackliga organisationer. Har vi stagnerat i fackliga organisationer? Har vi uppnått en optimal arbetsmiljö och totalt vattentäta kollektivavtal?

Jag tror inte det. Eller jag vet att vi inte har det. Men jag möts ofta av en form av uppgivenhet när jag möter personer som inte är medlemmar. Kommentarer som ”vad har facket gjort för mig?” och ”jag har aldrig varit i behov, vi har en bra arbetsmiljö” har nämnts. När man får sådana kommentarer känner jag en form av misslyckande. Misslyckande över att som facklig företrädare och organisation inte lyckats nå ut med allt arbete vi bedriver för alla. Även icke medlemmar. Löneökning varje år, tjänstepension, föräldralön, sjuklön, försäkringar och så vidare är allt tack vare fackliga organisationer.

”Men varför ska jag gå med? Jag får ju ta del av dessa fördelar ändå”. Det stämmer men det är som att dyka upp på ett knytkalas utan att ta med sig något och sen äta sig mätt. Maten tar även slut snabbare för att tala bildligt. För ju fler som organiserar sig, ju större makt och möjlighet till påverkan. Möjlighet att påverka säkrare anställningar, högre löner, högre ersättning vi obekväma arbetstider, högre tjänstepension. Detta kan man bidra till genom att vara medlem i en facklig organisation.

Min uppmaning är att söka upp sin fackliga organisation redan idag och bli medlem.

Gabriel Walter