Gymnasieförbundets chef i blåsväder efter Facebookinlägg

Artikeln publicerades

Det skriver Joachim Håkansson, chef för Kalmarsunds Gymnasieförbund i ett synnerligen frispråkigt inlägg på Facebook, där han deltar i en diskussion om förbundets omdiskuterade resa till London.

”Att utbildningsnivån och medelinkomsten halkar efter övriga Sverige är ingen slump”, fortsätter gymnasiechefen.

Facebookinlägget avslöjades av Radio Kalmar i går och inte helt oväntat har Joachim Håkansson hamnat rejält i blåsväder.

  Han vill inte ge en intervju till Östran, men i ett uttalande på sms, skriver han:

  ”Jag kommenterar det som ligger i min tjänstebefattning. Vad jag gör utanför min tjänsteutövning och vad jag ägnar min fritid åt, med vad jag äter, vilka jag umgås med, vilket fotbollslag jag håller på eller vem jag talar med i olika sociala medier på kvällarna har inget som helst med min tjänsteutövning att göra. Radion kommer att anmälas till granskningsnämnden. Fult och felaktigt påhopp.”

  Gymnasieförbundets ordförande, Mona Jeansson (S), vill inte heller kommentera.

  – Jag har inte sett inlägget, så jag kan inte säga något alls om det.

  Men tycker du det är ett lämpligt sätt att uttrycka sig?

  – Det skulle vara rätt absurt om jag gick in i en diskussion om något som jag inte vet bakgrunden till.

  Det är inte första gången som Joachim Håkansson hamnat i blåsväder.

  # Som rektor för Stagneliusskolan fick han kritik från Skolinspektionen sedan skolan tagit ut avgifter på 3 400 kronor från elever för en resa till Italien som ordnats i skolans regi.

  # En förundersökning startades sedan Håkansson anklagats för att försöka efterforska källan till en tidningsartikel i Barometern. I ett mejl skrev Håkansson ”Den eller de personer som varit ute efter att plantera ordet muta (jfr myten om råttan i pizzan) har lyckats. Du kan möjligvis inte ge mig namnet på personen som stack in kilen ty hon lyckades med sitt uppsåt. Tror inte att personen finns inom S” Flera politiker anmälde mejlet. Men för-undersökningen lades ner.

  # Och senast har kritiken varit massiv sedan 50 skolledare och representanter från Gymnasieförbundet tillsammans rest till London i samband med en upphandling. Inte blev det bättre när en deltagare på sociala medier lade upp bilder som visade att det inte handlade om hårt arbete hela tiden.