Kultur

Journalistik, kampsport och död

Kultur Artikeln publicerades

I Kalmar var Hilda och Eric Bojs profiler under ett antal decennier förra århundradet, hon i stadens sociala liv och han som skolman och radioman för att inte tala om hans föreläsande med teckningar som han turnerade med.

När sondottern Karin alltså inte bara är vetenskapsjournalist utan också skriver kriminalroman är det i familjens goda tradition, det förstår alla. Likt sin farfar har hon i framställningskonsten ett allvarligt ärende, ett att fundera över.

Journalisten Doris slåss för sin överlevnad på tidningen. Det gäller att komma fram, komma till en fast anställning, komma sig upp i en stenhård konkurrens. Godbitarna är de uppseendeväckande historier som får många klick. Allvaret i och under berättelsen handlar om jakten på klick och vad detta gör med läsare och seriös journalistik.

Doris tränar kampsporten systema. Hennes träningskompis Maria kommer inte till ett träningspass. Det är svårförståeligt. Maria brukar vara noga om hon än hållit ett visst avstånd till sin grupp. Nu hade döden kommit emellan. En naturlig död, menar polisen. Doris köper inte utan vidare den enkla lösningen. Och så börjar hennes letande.

Naturligtvis får Doris ett journalistuppdrag som inte kommer att ge så värst många klick; bevaka Nobelpriset i medicin som går till en forskare som ägnat sig åt schizofreni. Lite romantik ryms förstås i berättelsen och en lösning på fallet som läsaren kan fundera över ett tag. Om en journalist har ett fickminne med avgörande repliker, är det grundlagsskyddat eller kan polisen ta det?

Tror ni förresten att det blev mer än två miljoner klick på den historien?

Hilda och Eric hade inte bara läst boken, tyckt att den var spännande och innehöll eleganta frågor för läsaren att tänka vidare över, de hade varit inte så lite stolta. Fast i all småländsk blygsamhet förstås.

Bok

Klickad

Karin Bojs

(Albert Bonniers Förlag)

Visa mer...