Kultur

Just nu: Nederländerna vann Eurovision-rysaren – Sverige sexa

Kultur Artikeln publicerades

Storfavoriten Duncan Laurence från Nederländerna vinner Eurovision Song Contest. John Lundvik slutar på sjätte plats.

Storfavoriten Duncan Laurence höll för trycket. Nu står Nederländerna som segrare i Eurovision Song Contest.

John Lundvik föll på målsnöret och hamnade på en sjätteplats.

John Lundvik och The Mamas låg bäst till efter att de 41 jurygrupperna sagt sitt och Nordmakedonien och Tamara Todevska låg hack i häl.

Men efter att publikens röster blivit räknade var det Duncan Laurence som stod som segrare.

Duncan Laurence har länge tippats vinna årets upplaga av Eurovision Song Contest. “Arcade” är ett scenmässigt avskalat nummer där Duncan Laurence sjunger och spelar piano. Bland låtskrivarna bakom “Arcade” finns bland annat svenske Joel Sjöö.

Veckan före finalen har den holländska artisten varit den i särklass största favoriten och han kommenterade favoritskapet under en presskonferens tidigare i veckan.

– Jag kan inte beskriva känslan, det är en så stor komplimang att folk vill att man ska vinna. Det är det bästa som kan hända när man tävlar i Eurovision, sade han då.

Även Sveriges John Lundvik har tidigare berättat att han gillar låten.

– Det är en fantastisk ballad, han sjunger väldigt bra, sade John Lundvik tidigare till TT.

För den som vill se Eurovisionvinnaren live har han redan ett datum klart i Sverige. Den 13 december kommer han att spela på Debaser Strand i Stockholm.

Efter en något utdragen inledning, där den regerande mästaren Netta Barzilai hälsade publiken välkomna och flera israeliska Eurovisionveteraner flimrade förbi, drog finalen av den 64:e upplagan av Eurovision Song Contest i gång i Expo arena i Tel Aviv.

Danmark bjöd på sockersöt pop på stol, det regnade på den ryske storstjärnan Sergej Lazarev och storfavoriten Duncan Laurence från Nederländerna gjorde ingen besviken med den känslosamma balladen “Arcade”.

Kvällens skandal bjöd Islands antikapitalistiska bdsm-grupp Hatari på som tog upp palestinska halsdukar i sändning när de fick sina publikröster. De kan nu eventuellt bli diskade för att ha visat politiska budskap.

Australiska Kate Miller-Heidke var den som flög högst under kvällens final medan värdlandets Kobi Marimi, föga förvånande, fick det varmaste mottagandet av publiken när han rörde sig själv till tårar med låten "Home”.

Sveriges John Lundvik, som satte sitt nummer perfekt, var dock inte långt efter med “Too late for love” som mottogs av en jublande arena.

– Man hinner inte tänka så mycket, man har hög puls och vill göra bra ifrån sig. Det gäller att tänka att ingen tittar och försöka tro på sig själv, har John Lundvik själv sagt om att stå på scen.

I mellanakten gjorde Eurovision en “Så mycket bättre” och Conchita Wurst, vinnaren från 2014, tolkade Måns Zelmerlöws “Heroes”. Måns i sin tur tolkade Eleni Foureiras “Fuego” medan Eleni gjorde en bejublad version av ukrainska Verka Serduchkas “Dancing Lasha Tumbai”.

Verka Serduchkas drog sedan ner mest jubel när hon framförde Nettas “Toy”. Sedan gjorde alla artisterna gemensam sak med Gali Atari och sjöng “Hallelujah”, den israeliska vinnarlåten från 1979.

På plats var även popdrottningen Madonna, kvällen till ära klädd som en väldigt glittrig pirat med ögonlapp och allt. Stjärnan bjöd på en sakral version av sin hit “Like a prayer” och sjöng dessutom nya singeln “Future” tillsammans med rapparen Quavo.

Madonna passade även på att peppa alla Eurovision-deltagarna.

– Ni är alla vinnare oavsett vad som händer. Att ta er hit var inte lätt, sade Madonna.

Under lördagen låg en spänd förväntan över ett varmt och soligt Tel Aviv och många stadsbor och turister sökte sig till stranden. Israelisk polis har slagit en ring kring arenan för att förebygga eventuella attacker och protester, och Eurovision-fansen på plats fick passera både metalldetektorer och flera säkerhetskontroller för att ta sig in, enligt Reuters.

Men det märktes inte av inne i arenan där stämningen var på topp. Precis som det brukar vara när det är final i Eurovision Song Contest.