Kultur

Kraft och energi – och nästan för mycket action

Kultur Artikeln publicerades

Mons Kallentoft börjar allt mer framstå som Sveriges motsvarighet till Mickey Spillane, den amerikanska ikonen när det handlade om att skriva hårdkokta deckare.

Medan Malin Fors vid Linköpingspolisen får vila upp sig ett tag efter lång och trogen tjänst i Kallentofts skrivarverkstad introduceras istället Tim Blanck, svensk privatdeckare på Mallorca. Blanck är tidigare polis, som hoppat av för att jobba som utredare vi ett försäkringsbolag fram tills dottern försvann under en charterresa till Mallorca.

Vid sidan av olika uppdrag som att avslöja otrohetsaffärer och ta tillbaka pengar som mindre nogräknade figurer lurat till sig är Blanck fast besluten om att hitta sin dotter eller i varje fall få en förklaring till vart hon tog vägen för tre år sedan.

Tim Blanck är en sorts modern Mike Hammer, Spillanes privatdeckare från 50-, 60- och 70-talet. Farorna finns överallt, de enda personer Blanck verkar kunna lita på är kvinnorna. Se mig falla har ett tempo som emellanåt är svårt att hänga med i när Tim Blanck rör sig i kriminella, halvkriminella och korrupta miljöer. Våldet finns hela tiden närvarande även om det inte alltid kommer till användning.

Mons Kallentoft är skicklig på att skapa riktiga bladvändare, berättelser som man har svårt att lägga ifrån sig innan man kommit i mål. Med Se mig falla är det som om han fått ny energi och kraft och fullständigt utlopp för sin önskan om att skapa en riktig actiondeckare. Och det är väl egentligen det enda som samtidigt stör. Det går emellanåt lite för fort.

Bok

Se mig falla

Mons Kallentoft

(Forum)

Visa mer...