Kultur

Kultiverat och blodfattigt

Kultur Artikeln publicerades

Amerikanskan Donna Leon reste till Venedig, blev förälskad i staden och stannade i 30 år. Här utspelas de flesta av hennes böcker, som har översatts till 34 språk. (Däremot finns de inte på italienska, eftersom hon ville leva så anonymt som möjligt när hon bodde där.)

Ett 20-tal deckare har den kultiverade och reflekterande kommissarien Brunetti i huvudrollen. När han inte sitter på kontoret vandrar han runt i staden eller åker med vaporetton. Väl hemma äter och dricker han gott och talar om tidens onda med familjen. Den förfallande miljön i ett Venedig som årligen invaderas av 22 miljoner turister (!) utgör en lämplig bakgrund för kritiken mot politikerna, byråkraterna och prelaterna. Naturligtvis har Brunetti dessutom besvär med en inkompetent polisledning, som det brukar vara i polisdeckare.

När han läser historieskrivaren Tacitus’ berättelser från det antika Rom tycker han att mycket förefaller bekant: grymheten, korruptionen, den allmänna smakens förfall. Hans blick faller på den här meningen: ”Många beslut fattades i folkförsamlingen mot bedrägerier, och fastän man ofta sökt botemedel fann de, som bedrev sådan verksamhet, alltid några finurliga kryphål.”

Leon följer det aristoteliska principen att låta budbärare berätta om de hemska brotten, som så att säga utspelas bakom scenen. Hon har i intervjuer tagit avstånd från det hon menar vara typiskt för de framgångsrika nordiska ”noir-deckarna”, där skildringarna av utdraget våld och svåra perversioner är säljande inslag.

Själv skriver hon snarare om motiven och de bakomliggande omständigheterna. Dialogen interfolieras av psykologiserande kommentarer, som ibland kan vara något påfrestande i sin utförlighet.

Skildringen av staden på vattnet lyfter böckerna. I Ett högt pris är Venedigs skönhet rent av en faktor av betydelse för gåtans lösning. Leons böcker om den sympatiske kommissarien kan rekommenderas till dem som tycker om Venedig och föredrar blodfattiga deckare.

Bok

Ett högt pris

Donna Leon,

Översättning: Ing-Britt Björklund

(Forum)

Visa mer...