Kultur

Kvinnors berättelser lyfts fram i Virserum

Virserum Artikeln publicerades
Lisa Fjellman har arbetat med berättelser av kvinnor på landet.
Foto: Karin Asmundsson
Lisa Fjellman har arbetat med berättelser av kvinnor på landet.

Vintern är mörk. Instängd i skogen. Oj, oj, kärleken förde mig hit. På de halvfärdiga broderade dukarna har Lisa Fjellman citerat kvinnor på landsbygden. I det Rosa rummet får man ta del av deras berättelser.

Det rosa rummet, med blommiga fåtöljer, ett runt bord och en korg med påbörjade broderier som man gärna får fortsätta att sy på är en del av utställningen TRÄ 2019 som i helgen öppnade på Virserums konsthall.

Lisa Fjellman har intervjuat kvinnor i Virserumstrakten om hur det är att bo och leva på landet och av deras berättelser har hon gjort ett ljudverk som man kan lyssna på, samtidigt som man syr ett stygn eller två. På en hylla står sticklingar med korta texter, som julkaktusen som har delats ett oändligt antal gånger och pelargonen. Hon har också gjort filmen Scener vid ett köksbord, som utspelar sig på ett köksbord. Det bakas och dukas fram och dukas bort och äts frukost och lunch och middag och spelas kort ibland dyker Lisas hund upp och förser sig.

– Köket och köksbordet är hemmets hjärta och det handlar mycket om kvinnogöra, om omvårdnad, att laga mat i ett ständigt pågående kretslopp.

Carolina Jonsson är producent för årets TRÄ-utställning i Virserums konsthall.
Foto: Karin Asmundsson
Carolina Jonsson är producent för årets TRÄ-utställning i Virserums konsthall.

Årets tema är landsbygd och framtid. 13 forskare från skilda discipliner har bidragit med texter kring landsbygdsutveckling och utmanar schablonbilderna av idyllen med röd stugor där tiden står stilla. Deras texter finns på små stugor, dock inte röda, och här finns mycket att begrunda om framtiden och hållbar utveckling.

– Ofta när man pratar om framtiden handlar det om megastäderna, vi vill lufta fram forskning om landsbygden, säger producenten Carolina Jonsson.

Vibeke Mathiesen sågar bitar av almträ som hon fotograferar och sedan sätter ihop till collage.
Foto: Karin Asmundsson
Vibeke Mathiesen sågar bitar av almträ som hon fotograferar och sedan sätter ihop till collage.

Ett hållbart tema för alla träutställningar i Virserum har handlat om att bygga i trä, 2004 var slagordet ”Rädda världen med trä” och man pratade om en trärevolution. Det året kom den nationella träbyggnadsstrategin, och på bara några år har träbyggandet ökat kraftigt i Sverige, och i resten av världen.

– I Sverige byggs det femtusen bostäder i trä i år och man bygger högt, säger Carolina.

Det hittills högsta huset i Sverige är på åtta våningar, långt ifrån Mjöstornet i Oslo som är världens högsta trähus, drygt 85 meter högt med 18 våningar. Den bärande konstruktionen består av pelare och ballar av limträ. Fasadelementen är prefabricerade med brandsäker isolering.

Det byggs i trä över hela världen, och i en konstruktion av tunna träribbor visas exempel på spännande samtida träbyggande.

Förutsättningen för en hållbar framtid, eller för en framtid överhuvudtaget, är att det går att odla, Konsthallen har startat ett projekt kring ämnet pollinatörer, alltså alla de insekter som är viktiga både som pollinerare och som mat för andra vilda djur. I trädgården ska det skapas en gynnsam miljö för pollinerande flygare.

Fakta

Utställning

TRÄ 2019

– om landsbygd och framtid

Virserums konsthall

till 1 december

Visa mer...