Kultur

Lågmäld närhet i stället för blod

Kultur Artikeln publicerades

”Himmelskriket” är kanske den minst blodiga av Mons Kallentofts böcker om Malin Fors vid Linköpingspolisen. Men en av de bästa.

Upptakten är en het augustidag då en liten pojke hittas död i en bil. Värmen har tagit livet av honom. Mamman som glömt honom i bilen blir fullständigt förkrossad och förstår ingenting. Hur kunde hon glömma honom? Varför kom hon inte ihåg att han fanns med i bilen på morgonen?

Frågorna är många. Men till synes verkar allt vara en enda stor tragedi för mamman, hennes man, släkt och vänner. I varje fall lägger Linköpingspolisen ner utredningen, men den blir nödvändig att öppna igen när nya dramatiska händelser inträffar som ändrar på perspektivet.

Jag har skrivit det förr. Mons Kallentofts berättelser om Malin Fors, hennes tillkortakommanden på det privata planet med alkoholen och männen, men framgångar på det professionella är bland den bästa spänningsläsningen på svenska i dag.

”Himmelskriket” skiljer sig dock från de tidigare berättelserna genom den lågmäldheten som präglar brottet. Därför kommer också romanen så nära läsaren. Det handlar i grunden om helt vanliga människor, utan någon särskild brottslig bakgrund. Och egentligen utan något som helst ont uppsåt. Det kan ju hända i verkligheten, kanske här. Eller?

Bok

Himmelskriket

Mons Kallentoft

(Forum)

Visa mer...