Kultur

Månkören fyller 20 och firar med jubileumsshow

Kalmar Artikeln publicerades
Repetitionerna pågår för fullt inför Månteaterns 20-årsjubileum, som har premiär på söndag. Längst fram Johan Bernander och Anja Elnéus.
Foto: Ove Lindqvist
Repetitionerna pågår för fullt inför Månteaterns 20-årsjubileum, som har premiär på söndag. Längst fram Johan Bernander och Anja Elnéus.

Vart tog tiden vägen? Det är den stora frågan när Månkören 20-årsjubilerar, och firar med en show både om kören och om tidens små och stora händelser. Thomas Hertzman startade kören inför millennieskiftet.

Under de 20 åren har Månkören satt upp 16 olika föreställningar, alla med olika teman, och där mycket av materialet skrivits av Thomas. Och har han inte skrivit själv har han arrangerat.

Alla föreställningarna har haft teman, som Gå på vatten, Hopp om livet, Passion, Hjältar och Kärlekens laboratorium.

Utmärkande för kören är att alla sångarna lärt sig allt utantill, och att de agerar på scen.

– Ja, eller vi rör oss. Vi jobbar med olika riktningar.

Johan Bernander, som också sjunger bas, regisserar.

– Kören har sjungit 200 olika sånger. Det är omöjligt att få med alla, men det blir 22 på jubileumsföreställningen. Fyra- fem är nya och inte tidigare framförda, bland annat en ny sång om tidens gång. Några är mer sedan förra föreställningen, alla är nyarrangerade. Det blir ett ganska blandat program.

Thomas Hertzman frågar retoriskt varför man firar jubileer, och svarar själv:

– Är det något att fira födelsedagar, att man blivit ett år äldre? Jo, man skapar gemenskap.

Kören bildades efter Byteaterns uppsättning En dag i maj, där Thomas arbetade med körer i samtliga länets kommuner. På Öland fanns Ö-låt som leddes av Eva Erlandsson. Den blev en del av Månkören som hade sitt allra första uppträdande i samband med millennieskiftet. Då bestod kören av 18 sångare.

– Tio av dem är kvar.

Idag är man 40.

– Vi tar sällan in nya, men på jubileumsföreställningen är det två helt nya sångare.

Han utlovar gamla och nya sånger, med kärlek, glädje och vemod föreställning som hyllar inte bara Månkörens födelsedag utan också andra små och stora händelser i mänsklighetens historia.

Månkörens senaste uppsättning Kärlekens laboratorium blev en publiksuccé, med först fem utsålda föreställningar, och sedan ytterligare tre.

Månkören har en egen orkester, Ove Lindqvist spelar cello, Mia Nilsson piano och Thomas Hertzman diverse instrument, men mest gitarr och piano.