Kultur

Mord på herrgården

Kultur Artikeln publicerades

Näst Shakespeare är Agatha Christie den engelska författare vars böcker sålt mest – och då handlar det om miljarder exemplar.

En av de 80 pusseldeckare som hon skrev under ett långt liv var Konstiga huset, som nu ges ut i en prydlig så kallad jubileumsutgåva. Hennes titlar, som ofta är ganska fyndiga, anspelar ibland på klassiska barnrim. Så är det också i detta fall. (Den mest kända ramsan är förstås den som antyds i titeln Tio små negerpojkar – i senare utgåvor ändrad till Och så var de bara en - Christies mest lästa bok.)

I det konstiga huset bor tre generationer mer eller mindre egendomliga släktingar. Så blir då plötsligt familjens patriark förgiftad och spelet kan börja. Greppet med en överskådlig grupp misstänkta på en begränsad yta är praktiskt för en deckarförfattare och typiskt för Christie. Det kan handla om ett resesällskap (Döden på Nilen) eller om en idyllisk engelsk by, befolkad av intressanta och excentriska personer, från pensionerade överstar till gamla damer (ABC-morden, Mordet i prästgården).

Personteckningen är gjord med lätt hand, vilket ger gestalterna en viss tidlöshet. Den sociala miljön är oftast bättre medelklass, tiden första hälften av 1900-talet. En specialitet för Christie är överraskande slut och en mördare som ingen misstänker (Hercule Poirots jul).

I ett förord skriver författarinnan att Konstiga huset hör till hennes personliga favoriter. Hon hade säkert själv nöje av de ironiska yttranden om pusseldeckare som hon lagt in i replikerna. Själv skulle jag dock främst rekommendera de böcker som jag nämnt ovan. Men för den som efterfrågar den speciella blandningen av verklighetsflykt, trivsam engelsk landsbygd och gåtfulla dödsfall är även den här boken klart läsvärd.

Bok

Konstiga huset

Agatha Christie

Översättning av Lisbeth och Louis Renner

(Bookmark)

Visa mer...