Insändare

Pantburkarna ger mer än Borgholms kommun

Insändare Artikeln publicerades
Genom att plocka pantburkar för 4000 kronor på stan har insändarskribenten gett mer till Kvinnojouren i Kalmar än vad till exempel Borgholms kommun bidrar med. Borgholm, som betalat 2408 kronor har utnyttjat Kvinnojourens övernattningar mer än 300 gånger.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Genom att plocka pantburkar för 4000 kronor på stan har insändarskribenten gett mer till Kvinnojouren i Kalmar än vad till exempel Borgholms kommun bidrar med. Borgholm, som betalat 2408 kronor har utnyttjat Kvinnojourens övernattningar mer än 300 gånger.

En liten kille fick gå med mamma till McDonalds och äta en hamburgare. Han hade sett att att många barn brukade göra så. Det här var första gången för honom! Fundera på detta!

Att mamman var en av de boende på Kvinnojouren i Kalmar gör genast historien så mycket mer tragisk. Det är till sådant här Kvinnojouren använder de små bidrag de får från organisationer och privatpersoner. Jag är en bidragsgivare.

Att gå på slottet, ett populärt mål, kostar 500 kronor för två vuxna och två barn, att besöka simhallen kostar 240 kronor och ett besök på Leos lekland kostar 170 kronor. Alla förstår att det blir svårt att ge dessa traumatiserade barn en upplevelse, långt från ett katastrofalt förhållande hemma, med en pappa/sambo utan spärrar.

Det är i alla fall till, bland annat, detta Kvinnojouren använder de bidrag de får utöver kommunernas verksamhetsbidrag.

Jag har tillgång till Kvinnojourens årsberättelse och kan inte annat än bli bedrövad efter att ha läst den.

När man tittar på vilka som bidragit med pengar efter egna initiativ ser man många religiösa föreningar, pastorat och församlingar, en del stiftelser och andra hjälporganisationer, samt sex privatpersoner. Heder åt alla!

Det som stör mig alldeles förbannat är när jag kommer till kolumnen verksamhetsbidrag från de kommuner som utnyttjar Kvinnojouren och här ber jag alla mina partikamrater, i respektive kommun, om hjälp. Detta är ynkligt! Måste gå att snygga till dessa siffror?

Kalmar: 210 453 kronor

Borgholm: 2 408 kronor

Torsås: 2 000 kronor

Nybro: 29 250 kronor

Mörbylånga: 4 355 kronor

Emmaboda: 5 928 kronor

Jag har skickat in 4 095 kr på min pantplockning och har en tusenlapp till på gång. Avsaknaden av bil för att åka och lösa in dem är enda hindret för att effektuera detta, men det är en annan historia. Jag kommer för övrigt att dela nästa insättning mellan Kvinnojouren och Stadsmissionen. Jag har vänner i båda lägren och att 70 familjer är i behov av matkassar varje vecka, som de får från Stadsmissionen, stör mig också.

Som slutkläm ska jag berätta att Borgholms kommun utnyttjade 308 nätters övernattningar på Kvinnojouren i Kalmar 2018 och betalade för detta 2 408 kronor. Jag har fått ihop det dubbla på att plocka pantburkar!

Om jag fått någon att reflektera över att skicka ett litet bidrag, snälla gör det! Det gör skillnad!

För bidrag till Kvinnojouren Kalmar: plusgiro 710768-3 eller bankgiro 322-8418. Swish är på gång, men inte riktigt klart än.

Kåre Eriksson (V)