Kultur

Politik och spel, spel och politik

Spelspalten Artikeln publicerades

Under en turnering i början av oktober tog en deltagare, under en direktsänd intervju, på sig en gasmask och ropade slagord som använts av de som protesterar i Hong Kong. Men se det fick han inte göra ostraffat...

Turneringen i fråga arrangerades av speljätten Activision Blizzard, som omedelbart stängde av spelaren Ng Wai Chung under ett år eftersom politiska utspel skulle vara ett brott mot reglerna. Samtidigt stängdes även de två kommentatorerna av i sex månader för att de inte stoppade uttalandet.

Det är bara att konstatera att e-sporten har närmat sig köttsporten. Hade något liknande hänt i ett evenemang arrangerat av IOK, Fifa, Uefa eller någon av de andra intresseklubbarna för mutbara män (och ett fåtal kvinnor) hade straffet fallit hårt.

Men frågan är om protesterande supportrar hade kunnat rubba beslutet. För det är vad som hände – och Blizzard har åtminstone delvis backat.

Efter en kraftig kritikstorm halverades avstängningstiden, och Ng Wai Chung får behålla prispengarna.

Det är fortfarande ett löjligt hårt straff för att uttala sig positivt till en demokratisk rörelse. Men höjdare bakom olika typer av sportevenemang har i alla tider frotterat sig med diktaturer.

Det har spekulerats kring det faktum att kinesiska Tencent äger 5 procent av Blizzard skulle ha påverkat straffet. Och det är inte tu tal om att den kinesiska marknaden är viktig för många spelföretag. Och för att kunna verka på den marknaden behövs kontakter med ett företag på plats.

Tilläggas bör att Tencent äger delar av många andra företag, PC Gamer har gjort en lista, där finns bland annat League of Legends-utvecklarna Riot Games, 100 procent, Epic Games, 40 procent, Ubisoft, 5 procent, finska Supercell, 84,3 procent, och svenska Paradox Interactive, 5 procent.

En detalj som gör det extra pinsamt för Blizzard är företages egna kärnvärden. De är åtta till antalet, och ett av dem lyder ”Every Voice Matters”. På företagets hemsida står det, översatt av undertecknad: ”Varje anställd uppmuntras att uttala sig, lyssna, visa respekt inför andra åsikter och acceptera kritik som en annan väg till bra idéer”.

Så om sport är politik, då är e-sport också politik. Spel är politik – kort och gott.

Och här kommer några exempel på spel som tveklöst är politiska:

Papers, please

Du är en gränsvakt i en totalitär stat i Östeuropa under tidigt 1980-tal med uppdrag att bara släppa in de som har rätt papper. Jobba fort, hårt och rätt, annars svälter din familj.

Tropico

Det sjätte spelet i serien handlar fortfarande om att du ska sköta jobbet som El Presidente i en bananrepublic. Kryssa mellan supermakterna och de lokala demokratiaktivisterna för att behålla makten.

Civilization

Ja, här handlar ju allt om politik. Från vardagsbeslut kring om du ska bygga ett tempel eller en barack till expansiv utrikespolitik.

Och typ alla andra spel...

Glöm inte att Tetris uppfanns av en rysk matematiker för att sedan, utan avtal, ges ut av amerikanska spelutvecklare.


Fler Spelspalter

Spelspalten på Twitter