Insändare

Politikerna ska inte tafsa på press och TV

Insändare Artikeln publicerades
Sven Ström är kritisk mot Moderaterna som vill förändra TV-utbudet. Politiker ska hålla fingrarna borta från innehållet i TV och press, menar han.
Foto: Vincent Yu/TT
Sven Ström är kritisk mot Moderaterna som vill förändra TV-utbudet. Politiker ska hålla fingrarna borta från innehållet i TV och press, menar han.

Jag såg på SVT Nyheter att Moderaterna vill ”smalna” av deras utbud. Men vad Moderaterna egentligen vill när de talar om objektivitet är att media ska springa deras ärenden.

Vad som kallas sanning kan ha många ansikten och skifta med vem som framför den, men kontrollerade fakta är däremot obestridliga. En liter vatten är tio deciliter även om Ulf Kristersson (M) skulle få för sig att påstå det är elva deciliter.

Moderaterna påstår att SVT är vänstervridet och inte ska syssla med underhållning. Jag vill varna alla för att gå på det populistiska budskapet. Fundamentet i demokrati är en fri, obunden press och TV. Politiker från både höger och vänster går möjligen att undvara men inte det fria ordet om vi ska ha ett demokratiskt statsskick. Även om jag själv ibland ogillar budskapen som förs fram och tycker det kan vara högervridet så respekterar jag att alla får komma till tals och säga sin mening. Politiker ska inte bestämma vilka åsikter eller vilken konst som får framföras.

I förra söndagens nätupplaga av mitt husorgan Nyheterna, den 20 oktober, såg jag att en moderattant på deras stämma, ombudet Matilda Ekeblad, Östergötland, uttryckte sitt förakt mot SVT:s programutbud. ”Jag vill inte betala för tjocka hundar eller hur präster hittar kärleken”, tyckte hon. Nej, det kanske inte jag heller vill. Men jag tycker det tyder på ett fruktansvärt förakt mot alla människor som sitter ensamma eller på äldreboenden, eller är sjuka, med TV som enda sällskap och gillar TV-programmen som kan skänka en stunds glädje och tidsfördriv även om det inte är intressant för mig. Inte minst för att de slipper reklamen. Och det skulle inte förvåna mig om samma moderattant själv har betalkanaler som kostar hundratals kronor i månaden där idiotreklamen snurrar varje kvart som bland annat förklarar att åtta tandläkare av tio rekommenderar en viss sorts tandkräm. Det enda det möjligen säger mig är att åtta tandläkare har låtit sig korrumperas.

Precis som mitt husorgan Nyheterna och för övrigt andra dagstidningar är det blandningen av både nöjen, sport, nyheter och annat som gör det spännande att öppna tidningen och läsa. Jag gillar inte allt, men ögnar igenom det mesta. Till och med det förra M-riksdagsmannen Nils Fredrik Aurelius skriver och när han är recenserar böcker. Jag tror det är allmänbildande att lyssna på andra.

Precis så är det med SVT också, där finns en blandning av allt möjligt och jag hoppar naturligtvis över det jag inte är intresserad av. Bäst av allt är att jag slipper reklamen, fem minuter i kvarten, och att det finns ett stort utbud i SVT Play. Den lilla kostnad som det innebär per dag betalar jag mer än gärna på skattsedeln. Tyvärr måste jag också ha ett abonnemang på en reklamkanal för att kunna se sport och annat. För det får jag betala mångdubbelt mer per år än för den reklamfria TV som SVT erbjuder.

Mitt budskap till alla som läser det här är: köp inte Moderaternas enkla budskap, det lär annars bli en dyrköpt erfarenhet för er. ”Hands off” vår fria press och TV vill jag säga till alla politiker.

Sven Ström, Stolpen