Kultur

Skrönorna som Piraten söp bort

Kultur Artikeln publicerades

Fritiof Nilsson Piraten kan förknippas med Tranås, där han var advokat, och med Vollsjö, där han föddes. Självfallet också med studentstaden Lund – men det var i Malmö han bodde och därifrån har Jan Sigurd minnen – också om besvikelsen när den som presenterades som pirat inte hade tatueringar, lapp för ögat, ring i örat och träben!

Eftersom Sigurd inte lider av det lyte det innebär att inte vara nyfiken, har han botaniserat i det lokala om Piraten. Naturligtvis blir det roligt. Man kunde säga: omfattande lustigt.

Fritiof Nilsson Piraten hör till de människovänner som förstår, att det mänskliga livet inrymmer skrönor. En del kom i tryck, men många berättades i olika dramatiska gestaltningar när det söps tillsammans. För söps gjorde det. En läkare manade Fritiof till återhållsamhet med cigarr och whisky men fick veta, att Piraten träffat fler gamla fyllon är gamla doktorer. Dessvärre, konstaterar Sigurd, hade doktorn dock rätt…

Till dryckesbröderna hörde Sten Broman, som Piraten understundom också var ovän med. Här är, bland alla goda repliker, det tragiska. Piraten söp nog bort sin förmåga att skriva. Men han berättade. Det skrivna var han minutiöst noga med och lika noga är det självfallet inte med det muntligt berättade. Det blir som det blir i stunden.

Det fanns tider när Piraten sattes i karantän på Hotel Svea i Simrishamn och vaktmästaren Walde Bengtsson dagligen hämtade det skrivna. Jo, den Walde Bengtsson som blev journalist och radioreporter med kultstatus för 50 år sedan på Österlen. De dagliga inhämtningarna höll på att sluta med katastrof. Piraten bjöd på konjak. ”Jag vägrar gå upp till Nilsson på hotellet fler gånger för på det här sättet blir jag alkoholist!”, sa Walde. Nu måste Walde dock hålla Piraten på gott humör och det gick utan men. För Walde.

Till de viktiga personerna i Piratens liv hörde hans hustru Tora. De bodde inte tillsammans men hon, tandläkare till professionen, var klok, stark och ”fullt kapabel att med tålamod, humor och integritet matcha maken”.

Piraten hade mellan 1921-1931 haft advokatpraktik i Tranås, inte jobbat med juridiken särskilt många timmar men varit populär i rättssalen. Han försvarade en bonde, instämd för tidelag. Advokaten fick bonden frikänd. Veckan efter kommer bonden ledande med en ko på Storgatan. Fritiof Nilsson sticker ut huvudet och ropar: ”Ska du ta ut lysning?” Piraten kunde inte bara berätta skrönor. Han kunde åstadkomma dem.

1972 dog Piraten. Han ståtar med välbesökt gravsten utan namn (!) på kyrkogården i Ravlunda. Men riktigt död är han förstås inte. Inte på länge än.

Bok

Kalla min barndom åter – Piraten i Malmö

Jan Sigurd

(Kira förlag)

Visa mer...