Kultur

Slutet för skivorna snart här

Spelspalten Artikeln publicerades

När Microsoft presenterade sin nästa version av Xbox One var det en maskin utan möjlighet att trycka in laserskivor. Är det slutet för fysiska medier, eller bara ett alternativ för den digitala konsumenten?

Blir Xbox One den sista Xboxen med skivläsare?
Foto: Casey Rodgers
Blir Xbox One den sista Xboxen med skivläsare?

Den dator som jag skriver den här texten på har ingen skivläsare. Och det var ganska många år sedan som jag hade behov av det. Men inte är det väl lika lätt att skippa skivorna till en spelkonsol?

Funderar på när jag själv senast matade in en skiva för att spela ett spel. Det ligger en hel del plastfodral i tv-bänkens lådor, en del oanvända, något spelat vid något enstaka tillfälle.

Ironiskt nog är det Minecraft som jag senast spelade från skiva. Ironiskt eftersom det är ett av de tre spel som följer med den skivspelarlösa Xboxen. De andra två är Sea of Thieves och Forza Horizon 3.

Men anledningen till att jag spelar Minecraft på skiva är att jag köpte det billigt när en kedja av spelbutiker hade rea inför nedläggning. Spelet hade jag redan på PS3:an, men kunde inte motstå att få hacka pixlar på en kraftfullare maskin.

Och så är jag för snål för att köpa spelet ytterligare en gång...

Så sett till spelandet kan mina konsoler lika gärna vara skivläsarlösa. Det är istället behovet av en större hårddisk som sätter stopp för alla de digitala upplevelserna.

Xbox One S All-Digital Edition är det korta, snärtiga namnet på lådan som saknar skivläsare. Den 7 maj ska den börja distribueras runtom i världen.
Foto: Microsoft
Xbox One S All-Digital Edition är det korta, snärtiga namnet på lådan som saknar skivläsare. Den 7 maj ska den börja distribueras runtom i världen.

En liten märklighet i sammanhanget är att Xbox One S All-Digital Edition kommer att kosta lika mycket som Xbox One S, versionen med skivläsare som varit ute på marknaden ett tag nu och som nyligen fick en prissänkning.

En nästan identisk konsol utan extrakostnaden att montera en skivläsare borde rimligtvis vara billigare. Men det är väl därför Microsoft slänger in tre spel ”på köpet”.

Finns det någon annan anledning än att underlätta produktionen och ta bort något som kanske inte används så ofta, och som krånglar en hel del?

Jo, det är ett effektivt sätt att döda marknaden för begagnade spel. En marknad som håller de fysiska spelaffärerna flytande.

Men kanske har Microsoft och associerade spelutgivare tröttnat på att spel som de säljer för 700 kronor efter någon vecka byts in så att butiken kan tjäna några hundralappar på att sälja dem begagnade.

”Någon dedikerad dvd- eller bluray-spelare finns inte längre i vardagsrummet.”

Digitala spel går inte att byta in. Och så länge kopieringsskydden fungerar som det är tänkt är de låsta till den som köpt dem. Eller till maskinen de laddats ner till. Eller kontot som betalat för dem. Maskiner och konton som kan säljas. Fast det är nog mer jobb än vad det är värt.

Finns det då inget behov av en skivspelare? Jodå, för när de populära filmerna för den yngre generationen plötsligt försvinner från de strömningstjänster en betalar för är det skönt att ha ett substitut på skiva som kan laddas in. För någon dedikerad dvd- eller bluray-spelare finns inte längre i vardagsrummet, de försvann när konsolerna behövde utrymmet.

 

Fler spelspalter