Kultur

Spänning, mord och teologi

Kultur Artikeln publicerades

”Jag vet att det låter otroligt, men jag har fått absoluta bevis för Guds existens.”

I upptakten till Peter James nya spänningsroman får journalisten Ross Hunter ett erbjudande som han inte kan avvisa. Han hoppas på århundradets scoop. Därefter följer 640 sidor av dramatik som för oss till Konungarnas dal, gamla munkkloster och nedgångna nattklubbar.

Associationerna går lätt till Dan Browns Da Vinci-koden, både när det gäller innehåll och tempo. Huvudpersonen springer – eller snarare flyger och bilar – igenom 146 korta kapitel. Ivern är förklarlig, för de eftersökta föremålen är inte vilka som helst, utan den heliga kalken Graal och en tand som innehåller Jesu Kristi DNA! Ytterst handlar historien om de tecken som ska föregå frälsarens återkomst.

Låter det fantastiskt? Ja, absolut. Den bästsäljande deckarförfattaren Peter James – hans böcker har översatts till 37 språk – har här avlägsnat sig ganska långt från berättelserna om kriminalkommissarien Roy Grace, hans tidigare lyckokast. Några likheter finns det ändå. Berättartekniken är driven och journalisten Hunter bor även han i Brighton. Dessutom finns det faktiskt en del övernaturliga inslag även i de första böckerna om Grace.

Hunter får förstås inte leta i fred, för de heliga föremålen visar sig vara åtråvärda för många, från frikyrkliga bedragare, lejda mördare och skumma företrädare för Vatikanen till hänsynslösa internationella läkemedelsbolag. Karaktärsteckningen är som antyds inte särskilt nyanserad.

De resonemang som personerna i boken för visar att författaren intresserat sig för och satt sig in i åtskilliga filosofiska och teologiska diskussioner, men de övertygar knappast.

Men spännande är det! Läsaren vill förstås också gärna veta svaret på den stora metafysiska frågan, och den kommer i de sista kapitlen. Men historien greppar över för mycket. Slutsatsen måste ändå bli att James nog borde ha skrivit den 14:e boken om kommissarie Grace i stället.

Bok

Absoluta bevis

Peter James

Översättning Gabriel Setterborg

(Modernista)

Visa mer...