Kultur

Spelspalten: Ett helt personligt urval av poddar

Spelspalten Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Svensson

Regn och rusk? Koppla av med en podd! Soligt och varmt? Ut och njut med en podd i lurarna! Dags att ta itu med disken? Passa på att lyssna på en podd! Här kommer några tips på svenska spelpoddar.

Det är bäst att skriva det direkt: “Följande är ett helt personligt urval utan några anspråk på att vara heltäckande”. Det kan alltså finnas både bättre och speligare poddar, men den här listan utgörs av de ettor och nollor som finns i min poddspelare.

Svamppod – Sveriges mysigaste spelpodd. Kollektivet i Svampriket tar både politisk ställning och är skönt avslappnade. Med drygt 290 avsnitt finns det ett göttigt arkiv att rota runt i. En personlig favorit är ”Svamprikets Fantastiska Julklappspod” från 14 december 2018.

Spelskaparna – Podcasten om personerna bakom spelen. En intervjuserie där Olle Landin (en av personerna bakom mobilspelet Quizkampen) möter personer från olika delar av spelbranschen. Perfekt för den som gillar bakom kulisserna–snack.

Nörd:igt – En podcast om film, spel, comics och tv-serier. Inte bara spel, utan garanterat långa utsvävningar om allt möjligt. Har du missat Westerosrapporten? Den i särklass bästa sammanfattningen av varje Game of Thrones-avsnitt!

Par i pixlar – Sverige kärleksfullaste podcast. Robin och Filippa, gifta och har barn, men lyckas ändå publicera hyfsat regelbundna och välfyllda avsnitt. Mycket fokus på musik, vilket gör det hela extra göttigt.

P3 Spel – Proffsigt till tusen, med public service i ryggen. Blandar nyhetssnack med dokumentäravsnitt. Har bytt panel och format utan att tappa relevans. Angelica Norgren, ankare från start, har nyligen lämnat. Men redaktionen kan säkert fylla mysbyxorna.

Spelsnack – Ytterligare en podd med över 290 avsnitt. Gör verkligen skäl för sitt namn – för programledarna kan verkligen snacka.

Nördliv – Podcast som blev en sida som går all in på spel, tillbehör, hårdvara med mera. Har ynglat av sig i Cultpodden, för den som gillar extrem skumma filmer.

Nordic Gamer – Sveriges skönaste spelpodd om gaming. Har sin grund i ett studieprogram med speldiskussioner. Har skippat rörlig bild, men fortsätter diskutera.

Speccat – En podcast om spel och allt runtomkring. Stabil underhållning med en panel som, oftast, vet precis vad de pratar om. Känns en av rösterna bekant så är Elisabeth även en del av P3 Spel.

 


Fler Spelspalter

Spelspalten på Twitter