Kultur

Strömmade drömmar eller verklig vardag?

Spelspalten Artikeln publicerades

De mer eller mindre fyrkantiga lådorna som pryder våra vardagsrum kan vara på väg att ersättas med – ingenting. Åtminstone om en får tro rubrikerna kring Googles nya projekt.

Den har fått namnet Stadia. Om det är vad den kommer att heta när den väl blir verklighet är osäkert. Projekt av den här typen har en tendens att byta namn. Ibland till något bättre – ibland till Nintendo Wii.

Oavsett vad den kommer att kallas har den fått smeknamnet ”konsoldödare”. För målet är att du ska kunna spela på din tv, smarta telefon, eller gamla dator utan att behöva skaffa ny hårdvara i form av en spelkonsol.

Istället ska allt du behöver i form av ettor och nollor skickas direkt via internet, från kraftfulla datorer på annan plats. Sedan får du, i teorin, en lika fin upplevelse som om du haft en sprillans ny konsol.

Än så länge är inte mycket känt, vilket framgår av artikeln som länkas nedan. Men konceptet är intressant, och Google är inte ensamma om att ha strömmade drömmar.

I landet som har en marknad där många företag skulle sälja sin integritet för att få en en del pågår ett annat projekt med samma mål. Det är det kinesiska storföretaget Tencent som kör en stängd beta i folkrepubliken som knappast gjort sig känd för öppenhet.

Och liksom för Googles projekt är inte mycket känt. Men det ska handla om strömmade spel.

Museet nästa för konsolerna?
Foto: Casey Rodgers
Museet nästa för konsolerna?

Även konsolutvecklarna själva är, åtminstone delvis, med på tåget. Microsoft har visat sitt strömmade spelprojekt som går under namnet ”Project xCloud” och Sony har (äntligen!) kört igång Playstation Now i Sverige.

Självklart går de två projekten ut på att strömma spel till de egna konsolerna, men även till datorer och smarta telefoner.

Gräver de därmed sina egna gravar, eller har de insett att de måste byta strategi? Och hur många tjänster kommer vi som spelare att behöva prenumerera på i framtiden?

För när det gäller musik är utbudet ganska blygsamt, med Spotify som stark etta. Och för film och tv-serier räcker det med något eller några av Netflix, HBO, Viaplay eller Amazon Prime för att täcka behovet.

Men jag har en gnagande känsla av att den strömmade spelmarknaden kommer att bli betydligt mer splittrad...