Kultur

Vi dammsuger blodstänkta golv, fallera...

Spelspalten Artikeln publicerades
Roombo: First Blood, ett spel som följer månadens tema: Skräck!
Foto: Samurai Punk
Roombo: First Blood, ett spel som följer månadens tema: Skräck!

Skräckmånaden oktober når snart sin final i form av den importerade högtid som så många älskar att hata: Halloween! Fast när jag googlar på ”oktober skräckmånaden” får jag mest träffar som handlar om nervösa börshajar...

Nu kan ju även den som är nervös över vad ”marknaden” kan hitta på mitt i hösten behöva lite avledning. Så här kommer några mysigt läskiga och bloddrypande spel som knappast är avkoppling eller lugnande för nerverna:

Foto: Samurai Punk

Roombo: First Blood

Du är en liten, gul dammsugare som glatt ligger och laddar upp dig när det plötsligt blir inbrott. Vad gör du? Börjar döda såklart! Och om robotdammsugaren verkligen ska kunna ersätta hunden som människans bästa vän är det precis den här vägen som utvecklingen måste ta.

I ett ovanifrån perspektiv ska du ta dig fram, så smygande och lömsk som bara en dammsugare kan vara, för att sedan använda dig av omgivningen för att ha ihjäl bovar. Det blir såklart rejält mycket blod överallt, men då börjar nästa del av spelet – städa upp så mycket du kan så fort som möjligt. Lite hyfs har ju även en mördardammsugarrobot.

Foto: Rusty Lake

Rusty Lake

En samling spel som utspelar sig i samma obehagliga värld. Lös kluriga gåtor och pussel i en miljö som bara känns allmänt fel, och musiken går dig på nerverna på det där härligt, krypande viset.

Flera av spelen, som i första hand passar att spela på smarta telefoner, är fria uppleva.

Foto: Team Salvato

Doki Doki Literature Club

Glatt, glättigt och väldigt japanskt. Du går med i skolans bokcirkel, övertalad av din granne, för att möjligen träffa tjejer. Det får du göra, ytterligare tre glada, lite märkliga kvinnor. Och allt verkar på väg att bli en trevlig termin.

Men sedan kommer mörkret, och då blir det nattsvart. Utan att förstöra för mycket så blir det märkligare och märkligare.

Foto: Cowardly Creations

Uncanny Valley

Pixligt men ändå rejält stämningsfullt. De jobbar som säkerhetsvakt i en övergiven anläggning mitt ute i ingenstans. Bara det är läskigt nog, men när du behöver ge dig in i byggnaden blir det än värre.

Det hela utvecklar sig till en rejäl adrenalinkick i form av ren kamp för överlevnad. Och inget är vad det verkar vara...


Fler Spelspalter

Spelspalten på Twitter