Kultur

Vikingarna hemma och i härnad

Kultur Artikeln publicerades

När vikingatiden skildras i populärkulturen handlar det mest om strider och plundringståg. Men det fanns också en fredligare sida med handel och kolonisation.

I den nyutkomna boken skildras vikingarnas värld i krig och fred genom ett antal bevarade föremål, från ikoniska museiföremål som skeppen från Oseberg och Gokstad till smycken, spännen och spelfigurer. En bild visar till och med en koprolit, en bit petrifierad avföring, som kan berätta mycket om matvanorna.

Efter en kort inledning, inklusive några kartor, presenteras artefakterna i kronologisk ordning. Det vi kallar vikingatiden brukar – något godtyckligt – anses börja med den beryktade plundringen av klostret i Lindisfarne år 793, skildrad i Anglosaxiska krönikan 100 år senare. En bit in på 1000-talet börjar stabilare kungadömen växa fram och författarna menar för sin del – de är ju britter – att periodens slut bör sättas till 1066. Det var då som normanderna, som var förfranskade vikingar, erövrade England.

Bilderna är vackra och texten ger den nödvändiga bakgrunden. Formatet är ganska litet och texten något finstilt. Det är dock en trevlig bok att bläddra i medan man funderar över tidens gång.

Bok

Vikingarnas liv i 200 föremål

Steve Ashby & Alison Leonard

Översättning: Jan Wibom

(Lind & Co)

Visa mer...