Debatt

Klimatet håller på att bli kallare

Debatt ,

Ett "isflak" stort som två Gotland har lossnat från Västantarktis, den smala halvö som sticker upp mot Sydamerika. Det är 200 till 600 meter tjockt och flyter på vattnet. Därför påverkar det inte havets nivå.

Flera "experter" som rådfrågas i media spekulerar i katastrofala följder. När isen på havet är borta och inte håller emot glaciärernas färd, kan dessa snabbt halka ner i havet och höja dess nivå med 1 meter eller 6 meter.

Men forskargruppen på plats konstaterar att det som lossnat utgör 12 procent av den enskilda "shelf-is" som benämns Larsen C, en liten del av isen runt Antarktis.

Det är en process som hänt många gånger förr. År 1927 och 1956 lossnade flak som var fyra gånger respektive var sex gånger så stora.

  I Portugal och Spanien brinner skogar, eftersom det är så torrt och hett, upp till 47 grader. Då ger man utsläppen av koldioxid och den globala uppvärmningen skulden. Enligt turistguiden Iberia Nature är den officiella rekordtemperaturen i Spanien 47,8 grader, uppmätt i Murcia 29 juli 1976. Man noterade 47 grader på olika håll 1946, 1959, 1964 och 1967.

  Dagens temperatur ligger således inom klimatets normala variationer.

  Rekordvärme i Arktis fick vi höra om i vintras. Men rekordkylan i Sibirien, Moskva och många länder i Östeuropa fick inga rubriker. Nu i juli uppmättes minus 33 grader ovanpå Grönlands landis, ett historiskt rekord.

  Våren i Sverige var ovanligt kall. I början på juli sattes flera köldrekord i Australien och Nya Zeeland.

  Klimatet håller på att bli kallare.

  Sture Åström

  Nätverket KLIMATSANS