Debatt

Skolpolitiker ska bekämpa droger – inte tvärtom

Debatt Artikeln publicerades

Liberalen Björn Brändewall, tillika vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Kalmar vill göra cannabis lagligt.

Som sjukvårdspolitiker och pappa ser jag detta som helt förkastligt. Att en skolpolitiker driver den här frågan är helt förkastligt. Björn Brändewall ska värna våra barn och unga. Inte förstöra deras liv i droger.

Vi socialdemokrater vill absolut inte ha någon legalisering av cannabis. Cannabis är en beroendeframkallande drog som har en väldigt skadlig inverkan, inte minst för unga personer. En legalisering skulle öka missbruket.

Cannabis påverkar minnet, koncentrationen och inlärningsförmågan. Särskilt unga människors hjärnor är extra känsliga eftersom hjärnors biologiska mognad pågår till 25 års ålder.

Missbruk orsakar idag enorma kostnader för samhället och stort lidande för människor som drabbas. Vi vill istället förbättra stödet till och vården av missbrukare, liksom det förebyggande arbetet.

Narkotika och cannabis utgör ofta huvudinkomsten för kriminella gäng i utsatta områden. Därför är det extra angeläget att användandet och försäljningen bekämpas. Socialdemokraterna står bakom en fortsatt restriktiv narkotikapolitik.

Jonas Hellberg (S)