Debatt

Vilka medarbetare vill M och KD säga upp?

Debatt Artikeln publicerades

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) säger nej till att höja skatten för Region Kalmar län. Därmed är dessa oppositionsföreträdare också skyldiga att redovisa hur regionen istället ska spara in 250 miljoner kronor nästa år.

Vilka medarbetare föreslår M och KD ska sägas upp och vilka delar av sjukvården ska läggas ned? Skattehöjningen som länsunionen (S, C och L) föreslår för att klara kvaliteten i hälso- och sjulvården motsvarar lönekostnaden för 450 sjuksköterskor.

Regionråden frågar också vad man får för skattepengarna idag. Detta borde oppositionen veta. Upplysningsvis finansierar till exempel skattebetalarna att cirka 1100 patienter kan gå till läkaren på länets hälsocentraler och vid våra tre sjukhus varje dag. Regionen ser också till att över 28 000 resenärer kan resa med kollektivtrafiken årets alla dagar.

Malin Sjölander och Jimmy Loord skriver slarvigt att regionens organisation har ”svällt” och att antalet heltidsanställda har ökat. Vad menar egentligen regionråden? Är det fel att antalet medarbetare som har erbjudits heltidsanställningar har ökat? Arbetet med heltidsfrågan är för oss framför allt en viktig jämställdhetsfråga. Uppenbarligen delar M och KD inte vår syn. Och är det fel att regionen sedan 2014 bland annat har ökat antalet anställda sjuksköterskor och undersköterskor med omkring 200?

Överlag känns det som om oppositionen insinuerar att det i Region Kalmar län bedrivs verksamheter som är onödiga. Malin Sjölander har tidigare talat om att det finns ”saker som regionen gör för att det ser snyggt ut”. Tala klartext om vad ni menar! Vad ska bort?

Vid flera tillfällen har oppositionen kritiserat att regionens politiska organisation är för stor. Det kan man tycka med tanke på att exempelvis oppositionen märkligt nog har fler regionråd på heltid än vad vi har i majoriteten. Vi är beredda att lyssna på eventuella förslag från oppositionen om åtgärder.

Anders Henriksson (S)

Christer Jonsson (C)

Pierre Edström (L)

Regionråd Länsunionen