Inga beslut på krismöte om Hermanstorp

Emmaboda Artikeln publicerades
Ann-Marie Fagerström.
Ann-Marie Fagerström.

Efter sommarens skottlossning i Hermanstorp kallade kommunen till krismöte. Polisen var inbjuden till KSAU, men mötet gav få svar om åtgärder, menar ledamoten Johan Jonsson (C).

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade bjudit in tre poliser till sitt möte i tisdags.

– Vi ville ha en lägesbild från polisens sida, men vi fattade inga beslut, säger kommunstyrelsens ordförande i Emmaboda Ann-Marie Fagerström (S).

– Vi tycker att det är viktigt att det är mycket polisnärvaro i Emmaboda, även i Hermanstorp och det fick vi bekräftat att det är. Vi vet att det finns en stark oro bland befolkningen, säger hon.

Kanske kan kommunen komma närmare en lösning på problemet med att trafiken med missbrukare sätter skräck i bygden genom att även ta hjälp av myndigheter som socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa och kronofogden. Det menar Emmabodas säkerhetssamordnare Niclas Karlsson som var med på mötet.

– Det är en väldigt sorglig och bedrövlig situation för alla, att de brottsaktiva inte kan komma in i samhället. Det blir en ofrihet för de som bor i närheten, men det finns ingen patentlösning, säger han.

Hur är läget i Hermanstorp nu?

– Det jag vet och som polisen bekräftar är att det inte är lika många människor som besöker fastigheten i Hermanstorp som i somras och de som är där är inte lika brottsaktiva, säger Niclas Karlsson.

Johan Jonsson (C), som också deltog i mötet, saknar beslut om konkreta åtgärder.

– Jag hade väntat mig att vi skulle diskutera olika lösningar. Nu blev det mest att polisen informerade om vad de gör och att bygg-och miljöenheten informerade om vad de gör, säger Johan Jonsson.

– Jag fick inget tydligt svar från polisen när jag frågade om de har tillräckligt med resurser i Hermanstorp. Jag som kommunpolitiker kan inte öka polisens resurser men jag kan ju föra önskemålet uppåt i mitt parti till riksdagen, men då behöver jag ju veta om polisen tycker att det saknas resurser, säger han.

Vad händer nu?

– Kommunens säkerhetssamordnare och folkhälsosamordnare ska ta fram en handlingsplan. Vi kommer också skriva under nya medborgarlöften med polisen nästa år, säger Ann-Marie Fagerström.

Bakgrund

Detta har hänt

Torsdag 12 juli larmades polisen till en fastighet i byn Hermanstorp i Emmaboda kommun efter att flera skott avlossats.

Fastigheten är ett tillhåll för missbrukare och kommunens bygg- och miljöenhet vill att ägaren ska städa upp tomten från skräp och gamla bilar. ”Det har pågått sedan förra året” säger miljöchef Kristina Persson: ”Vi ska skapa ett nytt föreläggande med vite och försöka få igenom det”.

Grannar har i tidningen vittnat om sin rädsla för att möta knarkpåverkade förare i höga hastigheter på bygatan.

Visa mer...