Familj

Hon föreläser och värnar om demokratin

Oskarshamn Artikeln publicerades
Julie Lindahl under torsdagens föreläsning på Oskarshamns folkhögskola.
Foto: Lindah Tisjö
Julie Lindahl under torsdagens föreläsning på Oskarshamns folkhögskola.

Hennes morföräldrar var nazister och SS-anhängare under andra världskriget - nu föreläser Julie Lindahl om vikten av demokrati.

Hon kallar sig själv för demokratiaktivist. Förutom det är hon också författare, föreläsare och utbildare. Under torsdagens demokratidag på Oskarshamns folkhögskola höll Julie i en föreläsning om vad som kan hända om man tappar tron på demokratin.

– Demokratin är din. Din rättighet, ditt ansvar, sa hon.

Julie Lindahl föddes 1967 i Brasilien. Sedan dess har hon rest och jobbat i över 40 länder. Nu bor hon i Sverige och säger sig älska den svenska demokratin.

I början av föreläsningen tog Julie upp att människan är en komplex varelse: det finns ingen som är helt igenom bra eller helt igenom dålig.

Julie visade en bild tagen 1932 i Tyskland. Den föreställde hennes nyförlovade morföräldrar, som hon menade vid den tidpunkten var precis som vilka som helst. Men sedan hände något.

– De blev frivilligt medlemmar i Hitlers parti och tidiga medlemmar i SS - detta innan det ens var ”nödvändigt”, sa Julie Lindahl.

1934-1945 var Julies morfar SS-man och officier och Julies mormor SS-fru. De delade då världsbilden att ”alla människor har inte lika värde”.

I september 1939 åkte Julies morfar till Polen och blev en mycket våldsam person. Han deltog i deportationen av judarna, med daglig tortyr, mord och slaveri. Han ansågs av många vara en fanatiker - något som på den tiden ansågs vara en bra egenskap. På ytan fick han äntligen bestämma över andra, men i verkligheten förlorade han demokratin och möjligheten att existera som individ.

Julies mormor var SS-fru och tros ha varit volontär på ett hem där de mördade nyfödda, judiska barn.

De verkade tillsamman ha uppnått sin gemensamma dröm - men utan hänsyn till andra människor.

Våldet tog aldrig slut och efter kriget tog morfadern med sig våldet hem. Han misshandlade bland annat en 10-årig pojke som inte lyfte på kepsen när han gick förbi, och han våldtog sin egen dotter.

Julie var märkbart berörd när hon berättade om vad hennes morfar gjort och hon fick tårar i ögonen vid ett flertal tillfällen.

Efter krigets slut flydde morfadern till Brasilien med sin familj, varav ett av barnen var Julies mor. Sju år senare föddes Julie.

Julie och hennes morfar, i början av 1970-talet.
Foto: Privat
Julie och hennes morfar, i början av 1970-talet.

År 2010-2014 åkte Julie runt i Tyskland och Polen för att bland annat prata med människor som kommit i kontakt med hennes morfar.

– Jag började min forskning om mina morföräldrar för att jag har barn - och det här får inte gå vidare, sa hon.

Vad påverkade då Julies morfar att ge upp sina demokratiska rättigheter? Hennes teorier är att han dels påverkades av att vara en ”oäkting” - det vill säga han föddes utanför äktenskapet, något som sågs som fult och smutsigt på den tiden. Han påverkades också av kejsarriket där demokratin ansågs kaotisk och dåtidens alla ideologier.

– Judarna ansågs vara det största hotet - och morfar köpte allt.

Julie Lindahl vädjar till nutidens folk att inte göra om samma misstag igen som gjordes under andra världskriget.
Foto: Lindah Tisjö
Julie Lindahl vädjar till nutidens folk att inte göra om samma misstag igen som gjordes under andra världskriget.

– Jag känner mig som en röst från framtiden, som säger till oss i nutiden: åk inte hit, välj den andra vägen. Vi har vissa fördelar som mina morföräldrar inte hade på den tiden: vi har levt i en demokrati i decennier och den har mognat, vi kan lära oss av historien och demokratins kollaps och vi har idéer och värderingar om allas lika värde.

Vid årsskiftet släpper hon en bok på ämnet - ”The Pendulum”.

– Mina morföräldrar var inga demoner, men genom sina val bidrog de till ett demoniskt kapitel i historien.