Familj

Nöjesmakare fyller 50

Kalmar/ Resby Artikeln publicerades

På själva födelsedagen åker han bort, med barn, särbo och mamma. – Men i sommar blir det kalas med orkester, kock och partytält, säger nöjesmakaren Anders Brandel.

Här i bastionen vid Södra Vallgatan  har Anders Brandel spelat Raggarfarser i många år.
Foto: Karin Asmundsson
Här i bastionen vid Södra Vallgatan har Anders Brandel spelat Raggarfarser i många år.

Det har blivit ett liv i underhållningsbranschen, och samtidigt som han fyller 50 år kan han fira 25 år på scen.

– Det hade jag aldrig kunnat tro. Jag har en lite avspänd inställning. Ibland träffar jag dom som bestämt sig för att bli artister. För mig har det bara rullat på, och jag har en planering ungefär ett år framåt när det gäller de större projekten. Fortfarande tycker jag det är vansinnigt roligt!

Under de här 25 åren har han varvat barnteater på somrarna med krogshower på vintern och revyer på våren.

– Min styrka? Många säger att jag är rolig, det är väl min tillgång. Jag är ingen duktig sångare, jag är ingen duktig musiker. Jag har lärt mig själv, jag har fuskat med lite av varje. Det enda jag har papper på är att jag är busschaufför.

 

Han beskriver sig som en livsnjutare.

– Jag är väldigt positiv. Jag är glad för väldigt mycket. Det är roligt att stå på scen och få folk att skratta och glömma husamorteringar och trassel. Och så är jag road av mat och viner, och barnsligt förtjust i whisky.

På scen händer det att han tar fram sin banjo och spelar, den han egentligen inte kan spela på, säger han.

– Jag är ingen musiker. Men jag spelar mer och mer, och jag uppskattar att spela tillsammans med sådana som kan, som Niklas Brevestedt.

Just nu är han aktuell med 88-öresrevyn, som han gör tillsammans med Ingemar Bernthsson, senare i år blir det julshow på Pukeberg och i dagarna drar arbetet med Södermörerevyn igång.

– Södermörerevyn har blivit ett ganska stort projekt. Jag vet inte vem som drog mest, kommunalrådet Johan Persson eller Siw Carlsson, det blev uppåt 15 föreställningar.

Han gör också egna jobb genom företaget Nöjesmakarna.

– Fast det borde kanske heta Nöjesmakarn, det är bara jag kvar.

Från början bestod Nöjesmakarna av två par, Anders och hans fru Märit, Kent och Mia Vikell. Nöjesmakarna spelade revy i Nybro, satte upp julshower i glashyttan och barnteater på Krusenstiernska.

– Det var roligt. Vi gjorde Madicken och Emil och Rasmus på luffen.

Sedan skiljde båda paren sig, och Anders blev ensam kvar som Nöjesmakare. Fast allt emellanåt står han på scen tillsammans med exhustrun.

– Och vi firar alltid jul och midsommar ihop, det är bra om man förmår ha kvar vänskapen.

Anders har utvecklat den hysteriskt roliga buskisprofilen ”Arvid”, en ganska speciell man från Gullaskruv, med toppluva och grön systembolagettröja. Han har funnits med i många år, och dyker upp i olika sammanhang senast också i Södermörerevyn,

– Kanske dök han upp 1997, det var under de första åren av Nybrorevyn? Han är nog rätt jämngammal med mig. Det känns som hans liv skapats när jag står på scen. Ojdå, plötsligt fick jag veta vad hans mamma heter! Han är naiv och intensiv. Om han är lik mig? Nja.

Under åren har han börjat skriva egna texter.

– Det har blivit allt mer och mer monologer, och lite sångtexter kan jag knåpa ihop.

Anders är född i Linköping. Han kom till Kalmar som 10-åring när pappan fått nytt jobb. Han gick på högstadiet i Funkabo, och har gått en termin på Stagneliusskolan. Sen hoppade han av, och startade en egen servicebutik.

– Pappa var lite inblandad, och jag var tvungen att ha överförmyndarnämndens tillåtelse. Det var lärorikt. Sedan hade jag butiker på Öland och budbilsfirma. Ibland kan jag tycka att jag jobbade för mycket. Jag har varit egenföretagare sedan jag var 16 år. Skolan passar inte för alla, och det har gått väldigt bra ändå.

I 12 år arbetade han Konsum i Alsterbro som anställd butikschef, men hoppade av det när nöjesmakandet tog för mycket tid.

– Först gick jag ner på deltid, sedan blev det helt underhållning. Jag har bara gjort en massa roliga saker.

Att det blev ett liv på scen var mest en tillfällighet.

– Det är tack vare Kent Vickell. Han körde igång Nybrorevyn 1994. Då hade jag varit med i Slottsspelet två somrar. Jag fick frågan på en fest, och kände att det inte bara var att ställa sig på en scen.

Sedan dess har det blivit några tusen framträdande.

– Periodvis har artisteriet varit den ena inkomsten. Nu kör jag bröd, det började som extraknäck och sedan fick jag en fast tjänst. Jag slutar vid lunch de flesta dagarna.

Anders familj består av särbo, fem barn i två kullar samt mamma. Pappa dog tidigare i år.

– Han gick bort klockan tolv en lördag. Jag satt på sjukhuset och kände hans sista hjärtslag. Sedan var det revy klockan 14. Det var jobbigare på fredagen, han var väldigt svag och det kändes respektlöst att stå på scen och roa folk när pappa skulle dö. Jag var där när han dog, och han hade ett långt och rikt liv.

Om tio år är det dags för nästa jämna födelsedag.

– Då har jag slutat på Pågen, tror jag, eller gått ner väldigt i arbete. Men då får jag nog gå i någon slags avvänjning. Jag är van att jobba 150 procent.

Anders Brandel kom till Kalmar när han var tio år. Han gick på Funkaboskolan, och sedan en termin på Stagneliusskolan innan han hoppade och startade eget.
Anders Brandel kom till Kalmar när han var tio år. Han gick på Funkaboskolan, och sedan en termin på Stagneliusskolan innan han hoppade och startade eget.
Anders som kung Arvid i Södermörerevyn, här tillsammans med Evelina Seve.
Foto: Karin Asmundsson
Anders som kung Arvid i Södermörerevyn, här tillsammans med Evelina Seve.

Fakta

Anders Brandel

Aktuell: Fyller 50 år den 30 november

Familj: Särbo, fem barn mellan 28 och 9 år

Bor: I Resby, Vassmolösa

Gör: Underhållare, och brödutkörare

Visa mer...