Familj

Pia slutar efter 47 år som kantor

Kristvalla Artikeln publicerades
Pia Nilsson checkar ut från kyrkan den siste juni, efter 47 år som kantor.
Foto: Karin Asmundsson
Pia Nilsson checkar ut från kyrkan den siste juni, efter 47 år som kantor.

1972 tog Pia Nilsson kantorsexamen. Då var hon 18 år. Sedan dess har hon spelat på otaliga mässor, bröllop och begravningar, lett körer och dessutom skrivit ett antal revyer. Den 27 juni avtackas hon. Då ska hon vila, säger hon.

Helt slutar hon inte, hon ska fortsätta med två körer, Nybro manskör och kören Svartvitt. Däremot släpper hon kyrkokören och ungdomskören.

– Jag checkar ut från kyrkan. Ett tag i varje fall. Det är brist på kyrkomusiker, så jag kanske hoppar in igen, men nu vill jag ta det lugnt ett tag. Det är mycket jag inte hunnit med, i trädgården är det rätt rörigt.

Tre kvällar i veckan har hon haft körrepetitioner, och på söndagarna har det varit gudstjänster.

Sonen Olof Lövmo med familj har tagit över fädernesgården i Vångerslät utanför Läckeby, Pia och hennes man har flyttat till Drag.

– Till havet dit jag alltid längtat, vi har sjötomt. Lantbruket är sålt, men vi har kvar skogen så min man har något att göra!

Pia började spela orgel som ung tös i Läckeby, uppmuntrad av den dåvarande kyrkoherden Gustav Bjarnegård, som också var kompositör.

–Jag tror jag var 14 år när jag var på mitt första orgelläger i Växjö.

Det blev fler läger, hon hoppade in och spelade och 20 år fick hon jobb som kantor, samtidigt som hon utbildade sig till lärare. När hon var klart på lärarhögskolan fick hon en tjänst som skolkantor, vilket innebar att hon hade skolan i veckorna och kyrkan i helgerna.

– Jag jobbade jämt...

Hon var många år i Ryssby kyrka i Rockneby, men för 15 år sedan bytte hon församling och har varit verksam i Kristvalla kyrka. Den 27 juni ska hon avtackas, då är det hon som är värd på önskekvällen. Programmet är hemligt, men hon avslöjar att det blir psalmer och musik från musikaler, lite gott och blandat, och det blir gäster, och jo, hon ska spela lite och dirigera sina körer. Sonen som är pianist och hans hustru Louise, som är sångerska, ska också medverka.

– Olof har brutit armen, men det ska gå ändå.

Hon har genomfört 22 önskekvällar sommartid, med värdar som Bosse Bildoktor, Lisa Syrén, biskopar och företagsledare, och Lasse Sonnesjö med dockan Signe. Då brukar det vara fullt, för att inte säga överfullt i kyrkan.

Nyligen genomförde hon Johan Fredriks Romans ”Svenska messan”.

– Då var det så gott som fullt i kyrkan.

Hon har också ordnat Elviskonserter, tre gånger.

Pia är inte bara kyrkomusiker utan också revymakare.

– Jag har stått på scen, men det är rikigare att skriva, tillsammans med Bill Foghagen skrev jag allt till Rocknebyrevyn, det blev sju revyer. Den första vi gjorde var en ”kyrkorevy” till kyrkokören i Ryssby, och den gav upphov till att göra vanliga revyer.

Den senaste revyn var Gilla Nybro, med Nybro manskör. Om det blir några fler revyer vet hon inte.

– Jag saknar Bill, som gick bort i fjol. Men när jag såg Falkenbergsrevyn på tv häromkvällen började jag tänka så kanske.

Favoritpsalmen?

– Nummer 89, ”Se, jag vill bära ditt budskap, Herre.”

Hon använder ganska mycket ny musik, och tar gärna in musik från olika traditioner.

– Häromåret hade vi en afrikansk mässa. Då medverkade Lamino Cissoko och spelade kora, det var rätteroligt.