Familj

Willny Linde

Minnesord Artikeln publicerades

Willny Linde, hedersmedlem i Tallhagens scoutkår, har gått ur tiden.

Beskedet om hans bortgång når mig vid den tidpunkt på året då scouting alltid varit som mest aktuellt för mig, det vill säga den tid på året då sommarens scoutläger  brukade äga rum. En mycket speciell tid för oss till åren komna Tallhagenscouter och som framkallar många trevliga minnen. Hur kan man beskriva hur mycket en person betytt för mig och inte bara för mig utan för många i min och andra generationer?

Willny Linde var ordförande i Tallhagens scoutkår under 26 år, 1959-1985. Under de här åren utspelade sig scoutkårens storhetstid. I början av 1970-talet hade kårens sitt hittills största medlemsantal, 373 medlemmar och  bedrev en mycket aktiv scoutverksamhet fördelad på  olika avdelningar samt föräldraförening, scoutmammor och stiftelsen.

Själv började jag i scouterna 1970 och tio år senare fick jag och mina scoutkompisar förtroendet att arrangera kårens scoutläger den sommaren. För detta förtroende är jag för alltid tacksam. Att kårstyrelsen med Willny i spetsen gav oss unga det uppdraget och att de trodde på oss och gav oss fria händer kan jag ibland fortfarande förundras över. Men detta var typiskt Willny han trodde på oss unga och vår förmåga. Han gav oss även förutsättningar att få växa med uppdragen, vilka kom att bli flera under åren.

Willny släppte under sitt långa liv aldrig engagemanget för scouting. Listan över Willnys olika insatser för scouting lokalt och nationellt är lång. Om vi inte sågs under året så brukade vi ses när Willny kom till den årliga kårstämman. Förra året uppmärksammade vi att han hade varit medlem i Tallhagens scoutkår i 80 år. När kåren 2011 firade 100 års jubileum så var både Asta och Willny på plats. Kanske var uppdraget på rikslägret Scout 86 då han var lägerchef på dellägret i Gränna en av höjdpunkterna? Kanske var det kårläger på Klumpudden 1980 eller ett scoutmöte en vardagskväll på Sjömansgatan Willnys bästa scoutminnena?  För de som varit med under åren så kan nog alla instämma i att Willny inte gick obemärkt förbi.

När Willny Linde vid olika sammankomster och högtidligheter, såsom t.ex. St George avslutade med valspråket, Var redo och vi svarade med lösen, Alltid redo då var det som om vi sträckte lite extra på oss och vi var beredda på allt! Auktoritet, respekt och värdighet är ord som jag förknippar med Willny Linde.

Anna Wolke, Tallhagens scoutkår