Feature

Dags att strypa sommaren

Feature Artikeln publicerades
Torsten Ehrenmark (1919–1985) tillbringade mer än 20 år som sommartorpare i Hästmahult nära Gullabo. Hans kåserier i tidningar och inte minst i radio om vedermödorna med renoveringar, reparationer och utbyggnader gjorde honom till landets mest kände hobbyhantverkare.
Foto: Bengt Sandberg
Torsten Ehrenmark (1919–1985) tillbringade mer än 20 år som sommartorpare i Hästmahult nära Gullabo. Hans kåserier i tidningar och inte minst i radio om vedermödorna med renoveringar, reparationer och utbyggnader gjorde honom till landets mest kände hobbyhantverkare.

Flyttfåglarna ligger i startgroparna, de ljuvliga sommarmorgnarna är passerade och det är tolv grader när man stiger upp. Det är dags att strypa sommaren och den som gjorde det var den fine berättaren Torsten Ehrenmark från sitt sommarviste i Hästmahult (tror jag det heter) i Torsås.

Därifrån vidarebefordrade han vidunderliga historier från sitt liv som utrikeskorrespondent i 25 år med utflykter till sitt uppväxt i Örebro. Han avslutade årets ”Sommar” i radion och därför kallade han sig ”Sommarstryparen”.

Hans skrönor var något helt annat än de rätt avslagna personliga vittnesbörden i ”Sommar” som jag numera ägnar ett rätt förstrött intresse. Men när Torsten Ehrenmark sände sitt program från radiostudion i Karlskrona, som låg i våningen ovanför Sydöstrans redaktion, var det tjockt med folk och Torsten kom in och morsade efteråt.

Vem som är sommarstryparen i radion idag har jag ingen koll på, men man kan notera några händelser i sommar litet extra.

Stavhopparen Hasse Lagerqvist (1940–2019) var populär överallt, till och med i Finland.
Foto: Martin von Krogh/TT
Stavhopparen Hasse Lagerqvist (1940–2019) var populär överallt, till och med i Finland.

Stavhopparen Hans Lagerqvist gick bort häromdagen och han var veteran-VM:s evige mästare och gick över 420 cm som pensionär. Han var alltid igång och det sägs att det var han som coachade ”Mondo” Duplantis när han satte juniorvärldsrekord med 605 cm förra året.

Hasse tillhörde själv Europaeliten för 50 år sedan och han blev fyra på EM i Helsingfors 1971. Kompisen Kjell Isaksson (de bodde sedan grannar i Spånga) knep silvret och Nybrokillen John-Erik Blomqvist blev sexa.

Vi var ett grabbgäng som följde detta race från stavhoppsläktaren. Man kunde snabbt konstatera att Hasse med sitt blonda hårsvall var en stor publikfavorit och särskilt när han var förste man över 510 cm.

Speciellt en av finnarna på stavhoppsläktaren tyckte Hasse var världens bästa kille. Så när det var Hasses tur att hoppa drog han igång talkören ”Hasse, Hasse, Hasse”. Hela läktaren hängde med och ett sådant publikstöd på Olympiastadion har väl ingen svensk fått sedan Evert Nyberg blev varvad två gånger på 10 000 meter i en Svenskkamp där på 50-talet.

Det var en finfin tävling och när stavhopparna tågat ut, funktionärerna plockat bort hoppställning och ribba och augustimörkret lagt sig över Olympiastadion inför kvällens sista stafettkval hördes plötsligt efter flera timmars tystnad ett ensamt rop som i nöd från läktaren i stavhoppskurvan:

– Hasse. Hasse, Hasse!

Det mest förbryllande denna sommar är att det sent omsider kryper fram att Expressens styrelse (mest Bonniersgubbar) har sparkat chefredaktören Thomas Mattsson, som är sommarölänning. Han slutade i sommar och det sades inget om orsaken. Kanske tyckte han att det räckte med tio år på denna utsatta post, trodde man.

Men att han kickades blev känt häromdagen. Det är märkligt för han är ju den som fått stil på Expressen igen efter många chefredaktörer som misslyckades att behålla läsarna och som gjorde uppenbara misstag.

Som vanligt sägs inte så mycket om orsaken. Bonniers brukar i alla fall pekuniärt ta hand om sina avgångna chefer, men av vad som sagts kan man dra slutsatsen att Bonniers tycker inte att de tjänar tillräckligt med pengar och skyller en dyrbar TV-satsning på chefredaktören. Det är den gamla vanliga visan att för de privata medieägare är det stålarna som kommer först.