26-åringen försattes på fri fot

Kalmar Artikeln publicerades
Enligt 26-åringen är bilden tagen då han står redo att försvara sin hemby mot regimstyrkor.
Foto:Polisens förundersökning
Enligt 26-åringen är bilden tagen då han står redo att försvara sin hemby mot regimstyrkor.

Efter avslutad förhandling beslutade Kalmar tingsrätt att det inte finns tillräckliga skäl för att hålla kvar mannen från Syrien i häktet. 26-åringen ska ha hotat en annan man på ett asylboende till livet.

Åklagaren Thomas Hagman ansåg tvärtom att hoten 26-åringen har riktat mot mannen är så pass allvarliga att han dels borde bli kvar i häktet, dels borde dömas till fängelse. Dom faller om en vecka.

Tidigare under måndagen hade den man som upplevt hoten, som vi kallar Amir, under bitvis stor vånda berättat om den rädsla han känner för 26-åringen.

– Jag märkte snart att han är en hård muslim så jag undvek honom så mycket som möjligt. För att det inte skulle bli problem.

  Amir säger att det var då 26-åringen hotar honom för att han har köpt alkohol som djup rädsla sätter in. 26-åringen säger enligt både Amir och hans rumskompis att "ditt huvud har blivit för stort och det är dags att klippa det".

  – Han hade tidigare letat efter en kniv.

  Dagen efter ska 26-åringen ha frågat Amir om han verkligen är muslim.

  – Jag kände att jag inte kunde förneka min tro så jag sa att jag är kristen. Jag visade fram det här, säger Amir och plockar fram ett kors ur fickan.

  – Det hänger i ett band men jag bär det inte runt halsen, för att inte riskera att provocera någon.

  Det är vid den här tidpunkten som 26-åringen ska ha hotat med att göra Amirs familj i Syrien illa.

  – Han vet inte vilka det är men det är anarki i Syrien. Han har möjlighet att ta reda på dem och utradera dem, säger Amir med gråt i rösten.

  – Och jag var rädd att han skulle komma nattetid och slakta mig.

  Ett par vittnen, däribland en person som jobbar på asylboendet i Boda Glasbruk, berättar om hur de hört 26-åringen både prata om att köpa en stor kniv och om att göra Amir illa.

  26-åringen står fast vid att han är helt oskyldig. När han förs in i rättssalen är han klädd i shorts och jacka, håret är kortklippt och en mindre skäggväxt har ersatt det tidigare helskägget.

  – Jag svär vi gud att inte en enda av de här händelserna har hänt.

  Enligt hans försvarare är det 26-åringens aversion mot regimen i Syrien som förmodligen ligger bakom anklagelserna mot honom.

  – Jag är efterlyst av regimen eftersom jag anslöt mig till oppositionen, men jag är inte brottslig. Jag tillhör ingen Al-qaidaorganisation.

  26-åringen har sökt asyl i Sverige och säger sig inte ha någon vilja att återvända till Syrien.

  – Då kommer jag att bli mördad precis som mina bröder.