70 nya jobb när omsorgsjätte satsar i Kalmar

Linnéstaden Artikeln publicerades
Framsidan av boendet, som det är tänkt att se ut.
Foto: Arkitektbolaget
Framsidan av boendet, som det är tänkt att se ut.

De vann inte kontrakten på Ståthållaren, men av en slump sätter nu omsorgsjätten Vardaga ner bopålen i Kalmar. De räknar med att det blir 70 nya jobb på vårdboendet i nya kvarteret Linnéstaden, gamla Rifatomten. Kontakter har tagits med kommunen men inga avtal finns skrivna.

– Vi har sett att det finns ett intresse och behov i Kalmar. Kommunerna har ofta stora investeringsbehov, med sådant som skolor, simhallar och isbanor. Genom att vi bygger vårdboenden kan vi ge en avlastning, säger Ulla Tansen, affärsområdeschef på Vardaga.

Vardaga är en av Nordens största vårdkoncerner. I höstas blev det klart att Vardagas huvudägare Ambea tänkte köpa hela Aleris-koncernen. För några veckor sedan gick köpet igenom.

Vårdboendena hamnar under Vardaga, som har ungefär 20 procent av marknaden för vårdboenden i Sverige.

Ulla Tansen konstaterar att vårdboendet i Kalmar redan var planerat innan hon fick det i sitt knä. Boendet med sina platser var ett Alerisprojekt.

Men Vardaga har redan tidigare haft ögonen på Kalmar. Till exempel var man med och la anbud på Ståthållaren, men var en knapp hundring dyrare per plats och dygn än vad Norlandia var, så där förlorade man upphandlingen.

Baksidan av boendet, som det är tänkt att se ut.
Foto: Arkitektbolaget
Baksidan av boendet, som det är tänkt att se ut.

Tanken med det nya boendet är att kommunen ska få hyra platser på vårdboendet.

Här ska det finnas både vanliga platser, men även demensplatser. Vardaga satsar mycket på sina boenden och har fått inredningspris, förklarar Tansen.

Man har också en demensakademi, där de anställda får lära sig mer om hur man jobbar med de som är dementa.

Maten ser Vardaga som en viktig komponent. Det ska vara gott och det ska sprida sig en doft av nybakat bröd i huset.

– Maten är ofta höjdpunkten på dagen.

I det nya boendet i Linnéstaden kommer det att bli ungefär 70 anställda, och spaden väntas snart gå i jorden. Tredje kvartalet 2020 ska boendet stå klart.

Har ni pratat med kommunen?

– Jag vet att Aleris gjort det, och att de var positiva. Men vi har inte tecknat något avtal. Vi bygger i egen regi men hoppas att vi kan nå ett avtal för att teckna platser med kommunen. Vi vet inte alltid hur det blir.

Måste det inte till en upphandling?

– Det behövs någon form av avtal. Man kan teckna ett ramavtal eller ett abonnemangsavtal, så kommunen kan höra av sig till oss när de behöver en plats.

Men man kan alltså säga att ni bygger det på chans?

– Till viss del, men samtidigt finns ett behov av omsorgsplatser i Kalmar och vårt boende kan bidra till att avlasta kommunen. Vår förhoppning är att kommunen ser den möjligheten också.

Affären som nu gått igenom innebär att Vardaga, moderbolaget Ambeas verksamhetsområde inom äldreomsorg, växer till att omfatta drygt 100 boenden i Sverige. I och med förvärvet av Aleris Omsorg blir företagsgruppen Ambea en av Nordens ledande omsorgsaktörer, med cirka 26 000 medarbetare.

Vardaga är expansiva. Omkring 30 boenden är på gång att byggas i Sverige, och i Kalmar finns ett av dem, det enda i vårt område. De flesta av de övriga finns i Skåne, Stockholms-området och kring Göteborg.

– Vi har många boenden klara i Sverige, och många som ligger i pipeline.

Ni är stora.

– Ja, det är vi, inom den privata omsorgen. Men den står bara för 17 procent. De verkliga jättarna är kommuner och landsting.

Hur stor del av den privata omsorgen står ni för?

– Drygt 20 procent.