”Ensamkommande lever i en absurd situation”

Kalmar Artikeln publicerades
Hesam Huseini, Amin Sarvai och Abbas Hosseini har tillfälligt uppehållstillstånd för att gå på gymnasiet. Men ekonomin är problem för dem.
Foto: Karin Asmundsson
Hesam Huseini, Amin Sarvai och Abbas Hosseini har tillfälligt uppehållstillstånd för att gå på gymnasiet. Men ekonomin är problem för dem.

Här sitter två blivande snickare och en sjuksköterska. Men studierna påverkas av ekonomisk oro.

– Hjärnan behöver vara lugn. Man måste kunna fokusera, säger Hesam Huseini.

Abbas Hosseini, Amin Sarvari och Hesam Huseini kom till Sverige 2015. Nu har de TUT, tillfälligt uppehållstillstånd, eftersom de tillhör gruppen som omfattas av gymnasielagen, alltså lagen som gav ensamkommande unga en möjlighet att stanna kvar i Sverige för att utbilda sig.

Jessica Rydell som engagerat sig för de ensamkommande unga menar att Kalmar kommun sviker sitt ansvar, och gör skillnad mellan olika grupper. Det finns ensamkommande ungdomar som bor i kommunalt stödboende, och därmed har hyran betald, och som får både försörjningsstöd och studiestöd.

Abbas och Amin bor hos Jessica, Hesam har ett eget boende. Alla tre pluggar, svenska, engelska och matte, Abbas på Lars Kagg, Hesam på Jenny Nyström och Amin på Ölands folkhögskola. Abbas och Amin vill bli snickare, Hesam Huseini sjuksköterska.

Abbas, Amin och Hesam har fått avslag på sina ansökningar om försörjningsstöd. I Amins beslut står det att han inte bidrar till att komma närmare sin försörjning.

– Men han går på folkhögskolan, säger Jessica, och Amin, som precis kommit med bussen från Öland visar en bild på den röda bokhyllan han tillverkat.

I beslutet från socialförvaltningen står att han inkommit med ett studieintyg där det framgår att han studerat på Ölands folkhögskola, men att det inte går att bedöma om han fullföljer sina studier. Det står också att generellt beviljas inte ekonomiskt bistånd för den som studerar eftersom man förväntas planera för sin egen försörjning genom att söka studiemedel. I ett annat beslut står ”kostnad för boende bedöms ej nödvändig för att uppnå skälig levnadsnivå”.

Den som är flykting har rätt till studiestöd om man fått uppehållstillstånd, antingen permanent eller tidsbegränsat. Abbas och Hesam är båda 19 år. Amin säger själv att han är född 2002, men Migrationsverket menar att han är född 1999.

Studiestödet för den som är under 20 år är 1250 kronor i månaden, och dessutom kan man få ett extra tillägg på 855 kronor i månaden om familjens årsinkomst före skatt är lägre än 85 000 kronor. Den som är 20 år kan söka studiemedel, som består både av lån och bidrag.

Hesam jobbade inom hemtjänsten på norra Öland i somras och tjänade pengar. Han försökte ta reda på regelverket, men lyckades inte få något tydligt svar, säger han.

– Jag ville gärna veta. Jag är nybörjare i det svenska samhället.

En del av inkomsten, ungefär 10 000 kronor, använde han för att köpa saker till sitt hem.

– Knivar, skedar, säng, nödvändiga saker. Jag jobbade hårt under sommaren för att klara mig.

När han sökte hjälp i höstas fick han nej, eftersom han skulle använt de pengarna till sin försörjning istället.

– Kan jag inte betala hyran riskerar jag bli bostadslös. Jag kan inte bo på gatan. Det är en helvetes situation, det är mycket tankar om att ge upp. På mitt språk säger man att ”om magen är hungrig gör man allt för att skicka lite mat i magen”. Får man inte mat fungerar inte hjärnan.

– Enligt socialtjänstlagen har den som fått försörjningsstöd sex månader i följd ska 25 procent av inkomsterna av anställning inte räknas med, säger Jessica Rydell, som ägnar en stor del av sin tid att kämpa för de unga ensamkommande.

Hon menar att de unga ensamkommande lever i en absurd situation.

Abbas funderar på att sluta skolan och börja jobba istället, men konstaterar att det är svårt utan utbildning, och då blir det svartjobb,

– Jag gillar inte att tjata. Men vi har ingen utbildning och är inte så flytande på språket, så klart att vi går till dom för att söka hjälp, säger Hesam.