Almedalen kostar regionen 80 000 kronor

Almedalen/Kalmar Artikeln publicerades
Christer Jonsson (C) tycker att de pengar Region Kalmar lägger på att han och andra politiker ska åka till Almedalen är väl spenderade pengar.
Foto: Jonatan Bergöö
Christer Jonsson (C) tycker att de pengar Region Kalmar lägger på att han och andra politiker ska åka till Almedalen är väl spenderade pengar.

Region Kalmar bekostar regionrådens besök på Almedalsveckan med 81 000 kronor. Regionråden får två nätter betalda.

– En liten kostnad i relation till möjligheterna, säger regionrådet Christer Jonsson (C) som varit i Almedalen varje år sedan 2006.

Almedalsveckan är en stor mingelplats för politiker på såväl riks- som lokal nivå. Från Region Kalmar är 16 politiker på plats någon eller flera dagar.

En av dem är Centerpartiets Christer Jonsson.

– Jag tror att första gången var 2006 och jag har vart här varje år sedan dess. De första åren mycket egna besök på olika seminarier för att lyssna men nu medverkar jag i flera evenemang och seminarier, säger Jonsson.

Som regionråd för Jonsson två nätters övernattning betald av Region Kalmar.

– Det finns ett generellt beslut att vi får resan och två nätter betalda. Vill man stanna längre få man betala det ur egen ficka.

Hur länge ska du vara på Gotland?

– Jag stannar några dagar extra. Men eftersom boende inte är lätt att lösa och kostar mycket här så bor jag som vanligt i min husbil på en parkering.

Region Kalmar betalar 81 000 kronor för att ni politiker ska åka till Almedalen. Är det värt pengar tycker du?

– Almedalen är en fantastisk demokratisk mötesplats med en stor mängd öppna seminarier och utfrågningar. Om vi politiker skulle åka på konferens i ett av ämnena skulle det kanske kosta 3 000 kronor för en dag.

– Nu finns istället alla konferenser samlade på en och samma plats utan några avgifter utöver boendet. I relation till möjligheterna är det en liten kostnad, säger Jonsson.

Vad har du deltagit i för seminarier och möten?

– Det har varit allt från inspelning en podd som heter Precisionspodden och handlar om precisionmedicin till att vara med på ett seminarium om hörselvård. Senare ska jag prata om att säkerställa tillgängligheten på Barn- och ungdomspsykiatrin för unga och igår hade jag samtal med patienter och läkemedelsbolag om patientupplevelsen och om hur läkemedel fördelas jämlikt.

Fakta

16 regionpolitiker i Almedalen

Socialdemokraterna: Anders Henriksson, Yvonne Hagberg, Rickard Bäck, Peter Högberg, Lena Segerberg, Ilko Corkovic, Katrin Stagnell, Ulf Friberg.

Centerpartiet: Christer Jonsson.

Liberalerna: Johanna Wyckman.

Moderaterna: Malin Sjölander, Pär-Gustav Johansson.

Kristdemokraterna: Jimmy Loord, Anders Andersson.

Sverigedemokraterna: Martin Kirchberg, Bo Karlsson, Claus Zaar.

Visa mer...