Anders andra familj och trygghet försvinner

Kalmar Artikeln publicerades
Anders Henrysson (i mitten) har funnit stor trygghet i sina assistenter. Nu kommer flera av dem sluta, bland annat Christer Thelander. På bilden även Anders syster Ann Johansson.
Foto: Andreas Yngvesson
Anders Henrysson (i mitten) har funnit stor trygghet i sina assistenter. Nu kommer flera av dem sluta, bland annat Christer Thelander. På bilden även Anders syster Ann Johansson.

Flera av Anders Henryssons personliga assistenter har varit hos honom i många. När Humana tar över kommer flera av dem, kanske alla åtta att sluta.

– Det är början på slutet av Anders liv, säger hans syster Pia.

Anders Henrysson har en utvecklingsstörning med autistiska drag och klarar sig inte utan sina assistenter. Sammanlagt har han åtta assistenter som alternerar, den som varit hos honom kortast tid har varit där tio år, den som varit hos honom längst i 21 år.

Men när Humana tar över assistansen tänker Christer Thelander som har varit hos Anders i 21 år inte fortsätta. Arbetsvillkoren hos Humana är helt enkelt för dåliga med lägre lön och längre arbetstider.

– Jag vet att flera av de andra tänker likadant. Många tycker att det är åt skogen, säger Christer Thelander.

Anders systrar, Pia Duvqvist som bor i Göteborg och Ann Johansson är väldigt oroliga för sin brors framtid om han kommer få helt nya assistenter.

– Det kommer att bli katastrof för Anders. Det är början till slutet på hans liv, säger Pia.

1997 flyttade Anders till sin nuvarande lägenhet efter att bott på ett gruppboende i fem år. Där funkade det inte alls.

– Personalen på gruppboendet tvingas droga honom för att han skulle klara av miljön. Han var som ett kolli innan, berättar Pia Duvqvist.

Men på det nya boendet har Anders en egen lägenhet och de flesta av hans assistenter har jobbat med honom i många år.

– De har verkligen gjort ett hästjobb för att hjälpa Anders och jobbat upp ett förtroende. Och nu vill kommunen riva upp det.

Anders andra syster Ann Johansson menar att hans assister är som en familj för honom.

– Jag vill inte ens tänka på hur det blir om de slutar. De känner ju Anders bättre än vi i familjen gör och vet vad han vill och vilka rutiner han behöver.

Pia Duvqvist är också kritisk till att hon som syster och god man inte fått någon information om att Humana ska ta över. Hon fick istället veta det av en assistent som ringde.

– Assistenten ringde mig och sa; ”Jag är ledsen men jag måste lämna din bror, jag kan inte gå med på det här”, säger hon.

– När Anders assistent ringde mig visste jag inte att det var bestämt. Efter det har pratat med enhetschefen på Anders boende som sa att det skulle gått ut ett brev. Men jag hade inte fått något brev.

– Jag har även försökt få tag på verksamhetschefen både via telefon och mejl, men han har inte svarat mig, säger Pia Duvqvist.

Tre dagar efter att Pia mejlat verksamhetschefen kom ett brev från honom och förvaltningschefen Cecilia Frid.

– Jag tycker att det är bedrövligt att jag som god man inte har fått någon som helst information om denna för Anders oerhörda förändring.

Östra Småland har försökt nå verksamhetschefen utan att lyckas.