Användandet av akut-p-piller har ökat i landet – men inte i Kalmar

Kalmar län Artikeln publicerades

Att köpa akut-p-piller, även kallat dagen-efter-piller, är mer än dubbelt så vanligt i Stockholm jämfört med i Kalmar, Blekinge och Södermanland.

Enligt siffrorna, som kommer från E-hälsomyndigheten och som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt, så såldes det 14 procent fler akut-p-piller under 2018 jämfört med 2008, sett till hela landet.

– Det jag kan tänka mig att ökningen kan bero på är att jag vet att någon influencer gick ut och tipsade om natural cycles som preventivmedelsmetod och den lämpar sig inte jättebra för unga människor som har så pass hög fertilitet, säger Helene Muhr, specialist i gynekologi på Kvinnohälsan i Kalmar.

Användandet av akut-p-piller har ökat med 14 procent från 2008 till 2018, sett till hela landet. Däremot finns några få undantag, däribland Kalmar län, där användandet istället har minskat med 13 procent under samma period.
Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX
Användandet av akut-p-piller har ökat med 14 procent från 2008 till 2018, sett till hela landet. Däremot finns några få undantag, däribland Kalmar län, där användandet istället har minskat med 13 procent under samma period.

I ett fåtal län var däremot försäljningen av akut-p-piller lägre under jämförelseåren, bland annat i Kalmar, där det såldes 13 procent färre tabletter 2018 jämfört med 2008.

Enligt Kajsa Hagstrand, barnmorska på RFSU, är det svårt att slå fast vad skillnaderna i försäljningen mellan länen beror på, men flera olika faktorer spelar in. Enligt hennes erfarenhet är produkten till exempel mer efterfrågad bland yngre personer. Attityden, kunskapen om och även tillgången till olika sorters preventivmedel påverkar hur personer skyddar sig och därmed behovet av akut-p-piller.

– Jag är före detta mödrahälsovårdsöverläkare och vet att både ungdomsmottagningen och mödrahälsovården i Kalmar har blivit väldigt duktiga på att förespråka preventivmedel som håller länge, som p-piller och spiral. Det tror jag är en stor anledning till varför det säljs färre akut-p-piller i Kalmar, säger Helene Muhr.

Totalt såldes nästan 90 000 ”dagen-efter-piller” i Stockholm under 2018.
Foto: JESSICA GOW / TT
Totalt såldes nästan 90 000 ”dagen-efter-piller” i Stockholm under 2018.

– En ytterligare faktor som också spelar in och kan påverka skillnaderna mellan länen är att man träffar fler människor i en storstad, säger Kajsa Hagstrand till Nyhetsbyrån Siren.

Vad anser du om ökningen av akut-p-piller i resten av landet?

– Akut-p-piller är ingen preventivmedelsmetod. Jag brukar betrakta oskyddat samlag som rysk roulette. Nu för tiden finns dessa piller fritt på apoteket. Förr fick man ringa till förlossningen för att få det utskrivet och då fick man också ett samtal där de sa att det inte är bra att äta sådana här tabletter för ofta, eftersom det stör dina egna hormoner och gör kanske att din cykel rubbas. Det är inget bra sätt att skydda sig mot graviditet, säger Helene Muhr.

 

Fakta

Akut-p-piller

Akut-p-piller förhindrar eller skjuter fram ägglossningen och kan därmed förhindra graviditet. Om ett ägg redan hunnit bli befruktat avbryter inte ett akut-p-piller graviditeten. Akut-p-piller är alltså inte detsamma som en abort.

Det finns idag tre olika akut-p-piller. Ju tidigare man tar tabletten desto mindre risk är det att man blir gravid. Norlevo och Postinor, som ska tas så snabbt som möjligt men senast 72 timmar (3 dygn) efter oskyddat samlag. Norlevo och Postinor kan köpas receptfritt på apotek och delas ut gratis på ungdomsmottagning till dem som är under 23. EllaOne är ett akut p-piller, som också ska tas så snabbt som möjligt efter ett oskyddat samlag men som kan tas upp till 120 timmar (5 dygn) efter oskyddat samlag. EllaOne går också att köpa receptfritt på apotek. Både Norlevo, Postinor och EllaOne hämmar eller skjuter upp ägglossningen och kan därmed förhindra en graviditet. Det är viktigt att du gör ett graviditetstest efter ungefär tre veckor, för att se att tabletterna har fungerat.

Källa: rfsu.se

Visa mer...