Är detta Sveriges fulaste hus?

Kalmar Artikeln publicerades
Hus Vita, rakt fram på bilden, som är en del av Linnéuniversitetet i hamnen är nominerat till Kasper Kalkonpriset för Sveriges fulaste nybyggnad.
Foto: Anton Hansson
Hus Vita, rakt fram på bilden, som är en del av Linnéuniversitetet i hamnen är nominerat till Kasper Kalkonpriset för Sveriges fulaste nybyggnad.

Hus Vita, som är en del av Linnéuniversitetet är en av 15 byggnader i tävlingen Sveriges fulaste hus. ”En hög klossar av olika färger och storlekar utspridda lite huller om buller längs kajen” står det i nomineringen.

”Nej, det här är inte ett kontorshus från 1982 utan det är helt nybyggt. När f.d. Högskolan i Kalmar slogs 2010 ihop med Växjö universitet blev det Linnéuniversitetet – efter samma misslyckade recept som Tengbom körde i Malmö Live. Så hur gick detta till? Högskolan hade redan nybyggda lokaler, men en tidigare rektor fick för sig att studenterna kräver havsutsikt från lärosalarna, därför har de byggt nya lokaler och övergivit de gamla. Och kommunen lägger sig naturligtvis platt som en dörrmatta eftersom Linnéuniversitetet är en stor tillgång för staden. En av de många disparata klossarna är Hus Vita som just blivit färdigbyggt” lyder hela nomineringen.

Det är föreningen Arkitekturupproret som för tredje året i rad delar ut Kasper Kalkonpriset, som går till landets fulaste nya byggnad. Priset är ett svar till Kasper Sahlinpriset som delas ut av organisationen Sveriges Arkitekter och som är det förnämsta arkitekturpriset man kan få i Sverige.

Arkitekturupproret vill också ha ett pris för Sveriges vackraste nyproduktion, men skriver på hemsidan att ”Dessvärre är det kubistiska modernistiska smakmonopolet så etablerat i vårt land att det sällan finns några kandidater som uppfyller kriterierna.”

15 kandidater är nominerade i år. Fler än någonsin, skriver Arkitekturupproret, som menar att årets tema är ”ny-rostat”, alltså att byggnaderna kläs in i rostig fasadplåt.

Leder tävlingen hittills gör ett hus inklätt i rostig plåt i Malmö. Hus Vita är på plats 13.

2017 röstade 2 285 personer, och till Sveriges fulaste nybygge utsågs ett kontorshus i Halmstad. Då hamnade Kajalen i Kalmar på nionde plats.

Kasper Kalkonpriset delas ut den 19 mars, samma dag som Sveriges Arkitekter delar ut Kasper Sahlinpriset