Arbetsmarknadsutsikterna i länet ser goda ut

Kalmar Artikeln publicerades

Arbetsmarknaden i Kalmar län beräknas fortsätta växa under 2019, dock inte i samma takt som i år.

Under nästa år beräknas antalet fler jobb i länet hamna på drygt 700, jämfört med årets 1 200. Enligt Arbetsförmedlingens prognos tros dämpningen bero på att arbetsgivare, trots fortsatt mycket stora behov av att anställa mer personal, får svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Detta gäller både offentliga och privata arbetsgivare och inom många branscher innebär det ett stort hinder för tillväxten.

– Mycket tyder på att det kommer att behövas nya kompetenser som inte finns på arbetsmarknaden idag. Detta innebär att utbildning, omskolning och kontinuerlig kompetensutveckling blir allt viktigare på framtidens arbetsmarknad, säger Jens Sandahl, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

I slutet av nästa år beräknas arbetslösheten i länet krympa till 7,6 procent.
Foto: Jessica Gow/TT
I slutet av nästa år beräknas arbetslösheten i länet krympa till 7,6 procent.

I undersökningen säger arbetsgivarna att anställningsplanerna är större än någonsin, både inom de branscher som är mer beroende av den inhemska efterfrågan som inom de delar som påverkas mer av efterfrågan från utlandet. Byggbranschen är särskilt optimistiska, samt företag inom den privata tjänstesektorn.

Samtidigt som arbetsmarknaden växer sjunker också arbetslösheten. I slutet av nästa år beräknas den krympa till 7,6 procent i länet.