Assistent gömde trygghetslarmet i en vas

Kalmar Artikeln publicerades
Trygghetslarm
Trygghetslarm

Den personliga assistenten hade lagt undan larmdosan och ställt en torkställning framför den väggfasta larmdosan. Nu utreds saken av vårdföretaget Humana.

Det var i förra veckan som en personlig assistent slog larm, när det upptäcktes att en kollega tidigare på dagen lagt undan brukarens larmdosa, den som brukaren brukar ha kring halsen. Brukaren var mycket arg.

Den första assistenten hade också ställt en torkställning, som i vanliga fall står i ett hörn av rummet, framför larmanläggningens huvuddosa som sitter på väggen. Det Var svårt att nå även huvudanläggningen.

Senare på eftermiddagen larmade brukaren igen. Den första assistenten hade inte lämnat tillbaka larmdosan, och när kommunens hemtjänst kom till bostaden så hade den assistenten slutat för dagen.

För att kunna larma hade brukaren vält torkställningen.

Hemtjänsten försökte nu leta upp larmdosan, men lyckades inte.

de fick då ringa assistansbolaget för att få numret till den assistent som jobbat under dagen, som kunde berätta att hon gömt den i en vas, så att brukaren inte skulle komma åt den.

Assistenten förklarade att det var första gången hon gjort så, och att hon glömde lämna tillbaka larmet beror på att hon hade huvudvärk.

Kommunen har sedan kontaktat Humanas distriktschef, som nu är inkopplad på fallet.

Ett möte kommer att hållas, och chefen lovar att göra vad hon kan för att förhindra att händelsen upprepas.