Åtalas efter knarkfynd i lägenhet – hade kontakt med dömd fotbollsprofil

Kalmar Artikeln publicerades
Bilden är ett montage med bland annat bilder ur polisens förundersökning.
Foto: Polisen
Bilden är ett montage med bland annat bilder ur polisens förundersökning.

En man i Kalmar åtalas efter att polisen hittat bland annat kokain och dopingpreparat i hans lägenhet. Den misstänkte har bland annat lånat ut pengar till den fotbollsprofil som dömts till flera års fängelse efter en knarkhärva.

Det var på kvällen den 12 juni som polis stoppade en bil på Stensövägen i Kalmar. Föraren, som var ensam i bilen, verkade enligt polisen nervös och misstanke uppstod om att han var drogpåverkad.

Vid utfrågning i samband med provtagning berättade mannen för poliserna att han hade både doping och droger hemma. Han nämner specifikt två portionspåsar med kokain som han har i en byrå. Den misstänkte berättar att han tänkte bjuda på kokainet under en fest.

Tallriken med sedeln hittades i en tv-bänk.
Foto: Polisen
Tallriken med sedeln hittades i en tv-bänk.

Vid husrannsakan i lägenheten hittade polisen olika former av narkotika och dopingpreparat, samt utrustning av en typ som är vanlig när droger paketeras och förbereds för försäljning.

”I byrålådan påträffas mindre mängd misstänkt kokain i vakuumförpackning, i skåpet på toaletten påträffas större mängd paketerad kokain i en plastpåse, i frysen påträffas ampuller och flertalet tabletter finns även i lägenheten som misstänks vara dopingmedel”, står det i polisens avrapportering.

Beslagsprotokollet listar förutom flera påsar med kokain även en vakuumförpackare med en rulle plastpåsar ståendes på mattan på golvet framför soffan.

Våg som var ”besudlad” med pulver.
Foto: Polisen
Våg som var ”besudlad” med pulver.

I en tv-bänk hittades ytterligare plastpåsar med kokain, en digitalvåg ”besudlad med vitt pulver” och flera mobiltelefoner. I vardagsrummet fanns även saker skulle kunna användas vid odling av cannabis, som starka lampor, specialgödning och en fläkt.

I en byrålåda hittade polisen en spraybehållare som skickades till NFC, Nationellt forensiskt centrum, där det konstaterades att den innehöll starkt tårretande ämnen.

I förhör berättar mannen att han trodde att sprayen var laglig, då han för några år sedan beställde några stycken via nätet i syfte att ge till några kvinnliga släktingar i självförsvarssyfte. Då mannen fick mängdrabatt beslöt han att behålla han en behållare själv.

Efter fynden beslutas att den misstänkte skulle gripas, och i förhör nästa dag berättar mannen han hade stuckit fingret i pulver och smakat, och att det kunde vara förklaringen till att snabbtestet visat positivt på kokain.

Ett par av påsarna säger sig mannen ha kännedom om, de övriga är ett mysterium.
Foto: Polisen
Ett par av påsarna säger sig mannen ha kännedom om, de övriga är ett mysterium.

Mannen berättar vidare om planerna på att bjuda på kokain under födelsedagsfirandet, men att han varit osäker på hur gästerna skulle reagera och låtit bli. Det ska ha handlat om 5 gram.

På polisens frågor om fynd av ytterligare narkotika i lägenheten svarar mannen att han inte vet något om dessa. Dopingen hade han skaffat då han planerade att bli bodybuilder, men hade avstått från användning då han inte är förtjust i sprutor.

Andra preparat som påträffades i lägenheten ska enligt mannen inte vara olagliga utan i en ”gråzon”.

Enligt polisens analys innehåller burken tårgas.
Foto: Polisen
Enligt polisens analys innehåller burken tårgas.

En närmare analys av den misstänktes dator visade att den troligtvis har använts till att besöka forum för dopinghandel och för utbyte av kryptovalutan bitcoin.

I både dator och den misstänktes mobiltelefoner har polisens tekniker fått fram konversationer som enligt polisen tyder på köp av narkotika.

Mannen erkänner under förhöret drograttfylleri, narkotikabruk och innehav. Han ska även ha erkänt att han tänkt bjuda vänner, men inte innehav för försäljning. Han förnekar dopingbrott för eget bruk, men erkänner innehav.

Den 14 juni häktades mannen, och i förhör en dryg vecka senare står han fast vid att han hade köpt 5 gram kokain, och smakat på det på ett finger. Hur den övriga narkotikan har hamnat i mannens lägenhet beskriver han som ett mysterium.

Utrustningen som misstänks vara till för cannabisodling, men som mannen säger att han har ärvt.
Foto: Polisen
Utrustningen som misstänks vara till för cannabisodling, men som mannen säger att han har ärvt.

På frågor kring odlingsutrustningen berättar mannen att han ärvt den. Tanken var att odla chili, men att det inte har blivit av.

Mannen får även frågor kring den så kallade fotbollsprofilen, som i juli dömdes till fem år och sex månaders fängelse som en av huvudmännen i en större knarkhärva.

Fotbollsprofilens namn förekommer i en av de konversationer som plockats fram ur en av mobiltelefonerna. Enligt konversationerna ska det handlat om att fotbollsprofilen lånat pengar av den misstänkte, vilket denne bekräftar.

Den åtalade mannen, som alltså misstänks för narkotikabrott, dopningsbrott och ringa vapenbrott, är försatt på fri fot i väntan på rättegången.