Biljakt avslöjade grov stöld

Högsby Artikeln publicerades

Natten mellan den 5 och 6 december förra året förlorade räddningstjänsten i Högsby verktyg för drygt en halv miljon kronor. Nu åtalas en 36-årig man för stölden.

Det totala värdet på de stulna arbetsverktygen uppgick till 546 000 kronor. Med hänsyn till värdet anser åklagaren att brottet bör bedömas som grovt. I första hand vill därför åklagaren att mannen döms för grov stöld, i andra hand för grovt häleri genom att ha tagit befattning med stöldgodset.

Mannen förnekar brott.

Mycket av stöldgodset anträffades hos 36-åringen i samband med en husrannsakan som gjordes efter en spektakulär biljakt i mitten av december då han bland annat ska ha kastat molotovcocktails och fotanglar mot polisen.

”Någonstans i höjd med Gillberga kastar föraren ut ett flaskföremål på vägen. Den studsar några gånger och innan vi passerar den exploderar den och eldsflammor på uppskattningsvis 1,5 meter uppstår”, skriver en av poliserna som deltog i biljakten i en redogörelse som ingår i förundersökningen.

Jakten slutade med att både den misstänktes bil och en polisbil i samband med prejning hamnade i diket.

Mannen tog till flykten men efter att en hundpatrull kallats till platsen hittades han skadad en bit in i skogen.

Även dessa brott, som bland annat rubriceras som framkallande av fara för annan, grov vårdslöshet i trafik och vapenbrott, nekar mannen till.

Förutom redan nämnda åtalas han även för ytterligare ett antal stölder, häleriförseelser, brott mot lagen om explosiva varor och vapenbrott.