”Att köpa Krögers var superångestladdat”

Malmen Artikeln publicerades
Kalmarprofilen Martin Bergvall Nilsson delägde och drev redan sex restauranger och ett hotell när han i september tog över Krögers.
Foto: Tomas Löwemo
Kalmarprofilen Martin Bergvall Nilsson delägde och drev redan sex restauranger och ett hotell när han i september tog över Krögers.

I början av september bytte Krögers, kronjuvelen i Kalmars krogutbud, ägare. Martin Bergvall Nilsson kunde därmed, efter mycken möda och stort besvär, titulera sig som nattklubbsägare.

Håll i er nu. Martin Bergvall Nilsson deläger och driver restaurangerna Kallskänken, Postgatan, Villa Solbacken, Måltid samt Hotell Hilda i Kalmar. Restaurangerna Sinus i Köpingsvik och Foodmarket på Böda Sand. Han sitter i Kalmar FF:s styrelse, är speaker på hemmamatcherna och är skådespelare i måltidsföreställningarna på Villa Solbacken. Och sedan i början av september äger han dessutom Krögers.

– Haha! Usch vad det låter när du räknar upp det så. Vilket monster! En riktig narcissist, säger Martin Bergvall Nilsson och skrattar.

Östra Småland träffar multikrögaren på Kallskänken. Efter att ha bjudits på en macka från Hotell Hildas frukostservering sätter vi oss ner för att fråga hur han hinner med allt. Och möts av hans djupaste suck.

– Det där är den absolut vanligaste frågan jag får. Jag blir inte kränkt, men faktiskt nästan provocerad av den, säger Martin Bergvall Nilsson, inte kränkt men nästan provocerad.

– Hade jag stått på varje ställe och kokat sås, serverat, diskat och gjort allt som våra hjältar till anställda gjort så hade jag väggat. Men jag är inte inblandad i själva driften längre. Det är anledningen till att jag får det att gå ihop.

– Min roll är att sätta konceptet, sätta nyckelpersonerna på plats, se till att de mår bra och har rätt verktyg för att göra ett bra jobb. Men jag går inte runt och säger att korven ska smaka si eller så.

I en dryg timme sitter vi ner med Martin Bergvall Nilsson och det hinner bli prat om både det ena och det andra. Han gillar sidospår och svävar lätt iväg. Men särskilt gillar han att prata om koncept. Vilket han beskriver som nyckeln till att det går att driva sex restauranger parallellt.

fakta

...balansen mellan familjeliv och arbetsliv

– Det ska du nästan fråga min fru om. Men det är klart att man vill lägga mer tid på familjen, det tror jag att alla känner.

– För mig är det viktigt att jag är 100 procent närvarande när jag är med familjen. Hellre 100 procent fokuserad i två timmar än splittrad i fyra timmar.

 

...Kalmars företagsklimat

– I Kalmar har vi gjort allt rätt med satsningarna på slottet och idrottsturismen som genererat jättemånga arbetstillfällen och en go självkänsla. Men vår bransch behöver mer kompetent personal. Exempelvis jurister, ekonomer och marknadsförare.

 

...återkomsten som speaker på Kalmar FF:s hemmamatcher

– Jag hade uppehåll under 2018 av familjeskäl men är tillbaka. Men numera har jag en lite mer passiv roll och Björn Mortensen får vara frontperson. Många har en bild av att jag gärna håller i mikrofonen, och det gör jag ju också, men med åldern är det inte lika viktigt längre att synas och höras.

– Haha, det kommer jag få äta upp. Det hör jag ju själv.

Visa mer...

– Anledningen till att det går bra för oss är att vi har jäkligt tydliga koncept. Kallskänken har sitt koncept, Villa Solbacken sitt, Böda sand sitt och så vidare. Det har tagit tid och kostat pengar att mejsla ut det där, men när väl konceptet sitter så satsar vi hårt. För håller inte konceptet så kan vi lika gärna skita i det.

– Jag brukar säga att den bästa restaurangen i Kalmar är Ernesto. Inte tvunget för att de har den allra bästa maten, även om den tydligen är bra. Utan för att när du kommer in där så vet du vad det handlar om. Det är italienska kockar, italiensk musik, italiensk känsla och det serveras pizza, pasta och italienska viner. Det är ett supertydligt koncept och det gillar gästerna som känner en trygghet i att de direkt fattar grejen.

Ett ställe som inte är i behov av ett nytt koncept är Krögers. Men det var ingen självklarhet att Martin Nilsson Bergvall skulle köpa nattklubben.

I början av 2018 slutade restaurang Kallskänken servera kött på kvällarna. Något som är en viktig del i Kallskänkens koncept, förklarar Martin Bergvall Nilsson.
Foto: Tomas Löwemo
I början av 2018 slutade restaurang Kallskänken servera kött på kvällarna. Något som är en viktig del i Kallskänkens koncept, förklarar Martin Bergvall Nilsson.
Tvärs över gatan från Kallskänken ligger restaurang Postgatan som också ingår i det Bergvall Nilssonska krogimperiet.
Foto: Tomas Löwemo
Tvärs över gatan från Kallskänken ligger restaurang Postgatan som också ingår i det Bergvall Nilssonska krogimperiet.

– Det var en superångestladdad affär. Jag mådde piss över den och det fanns stunder då jag tänkte att nu skiter jag i det. Men då sa min fru alltid: ”Hur skulle det kännas om någon annan köpte Krögers?”

– Det ville jag ju såklart inte utan blev kränkt och provocerad, säger han med ett skratt.

– Min fru, Gabbi, är min närmsta coach och vi driver företagen ihop. Hon är till 110 procent delaktig i alla beslut och utan henne hade jag inte köpt Krögers.

Vad gjorde affären superångestladdad?

– Dels för att det var en stor affär där jag måste betala en massa pengar. Men också för att man drar på sig en massa kostnader och förväntningar. Du vet, det är ett jäkla ansvar att driva Krögers, stans mötesplats nummer ett.

– Det finns även en problematik med allt skit som en nattklubb drar med sig. Jag har exempelvis fått ett stort ansvar att jobba mot droger. Det är helt nytt för mig. Förutom Netflixknarkande har jag ingen tidigare relation till knark.

Hur ska ni hantera drogproblematiken på Krögers?

– Kortsiktigt har vi portat alla som vi vet håller på med den typen av affärsverksamhet. Långsiktigt är det ett arbete vi måste göra tillsammans med polisen, vakterna och samhället.

Sedan köpet har du synts mycket på Krögers. Hur har den första tiden varit?

– Jag har ju tidigare varit där som gäst. Men då har man en annan ingång och är kanske lite marinerad av diverse alkoholhaltiga drycker.

– Nu vill jag främst bilda mig en uppfattning om hur flödena ser ut och se till att det är god stämning. Så jag hälsar på gäster och pratar med gäster men är inte operativ på det sättet. Jag tänker att det är viktigt med synlighet på Krögers i det här läget.

Hur känns det att vara nattklubbsägare?

– Haha, det är jäkligt roligt även om jag brukar vara helt slut på söndagarna. Men det är en liten pojkdröm, det ska man inte sticka under stolen med och jag har alltid tyckt det är kul med uteliv.

– Men det är skillnad på gästerna jag brukar möta och de på Krögers. Då har de ju redan varit på våra ställen och är rätt laddade. Men om man säger så här: Det är väldigt bra för ens ego att gå runt där. Mycket ryggdunk blir det.

Hur ser du på Krögers framtid, några nyheter på gång?

– Ett av min frus krav när jag köpte Krögers var att jag inte fick ändra på någonting. Det har gått jättedåligt med det och hon är nog lite besviken på den biten..

– För som med alla verksamheter ser man mycket möjligheter. Till exempel finns det en övervåning som i princip bara används under nätterna på fredagar och lördagar. Vi hyr ju våningen de andra dagarna också och då funderar jag på om det inte går att använda ytan till något annat också?

Exempelvis?

– Jag tar ju med mig min erfarenhet av fest och stora middagar. Och det som är väldigt mycket i ropet just nu är liveupplevelser.

– Alla pratar just nu om lågkonjunkturen som kommer runt hörnet. Och jag tror att vi i större utsträckning kommer sluta konsumera materiella ting. Men man vill ändå unna sig och då tror jag att man unnar sig upplevelser i form av teater, livemusik, musikquiz och annat.

– Jag kan bara se på mig själv. Mitt bästa är en hotellnatt och en god middag med vänner och familj. Det räcker för mig.

...och att äga en nattklubb?

– Ja, det är klart. Haha, på tal om materiella ting!