Landstingsråd Rydell (MP) efter valförlusten: ”Jag söker jobb”

Kalmar län Artikeln publicerades
Jessica Rydell (MP) avgår som landstingsråd efter att Miljöpartiet inte fått några mandat i landstingsfullmäktige.
Foto: Roger Carlsson
Jessica Rydell (MP) avgår som landstingsråd efter att Miljöpartiet inte fått några mandat i landstingsfullmäktige.

Med bara 2,5 procent av rösterna får Miljöpartiet inget mandat i landstingsfullmäktige. Efter 12 år vid makten tackar partiet för sig.

– Det känns tungt och orättvist, säger avgående landstingsrådet Jessica Rydell.

Rydell kallar landstingsvalet för ”det glömda valet”.

– Man röstar inte utifrån vad vi har åstadkommit i landstinget utan våra siffror är hårt kopplade till det nationella resultatet. När väljarna inte gör skillnad på Miljöpartiet på riksnivå och Miljöpartiet på landstingsnivå så är det jättesvårt att påverka, säger Rydell som menar att man alltid brukar ligga två procentenheter under riksnivån.

– Nu ligger vi 1,5 procentenheter under, så egentligen är det något bättre än tidigare, men vi hamnar för lågt nationellt och det är det vi faller på.

Rydell ställer sig frågande till Sverigedemokraternas framgång.

– Jag förstår mig faktiskt inte på det. När vi behöver en mer human politik som hjälper utsatta grupper så vinner SD mark. Det är väldigt tråkigt.

Det enda Rydell nu hoppas på är att blockpolitiken upphör en gång för alla.

– Till skillnad från andra landsting och regioner så har vi en ganska sammansvetsad allians. Jag vet inte hur de kommer agera, men jag hoppas att blocken bryts upp. Det är praktiskt taget nödvändigt att vi börjar jobba tillsammans och försöker hitta konstruktiva lösningar.

För egen del så blir det att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande efter 12 år som yrkespolitiker inom landstinget.

– Jag har en yrkesbakgrund att falla tillbaka på och kommer börja söka jobb. Jag är en aktiv person och kan inte bara sitta hemma och rulla tummarna, säger Rydell som är utbildad biolog och bland annat jobbat inom marin mikrobiologi innan.

– Det var längesen och jag har inte förberett mig alls på att det här skulle kunna hända. Men det är bara att acceptera och gå vidare.