Axel Schylström lyckades hitta tillbaka till livet igen

Kalmar Artikeln publicerades
Kvällen med Axel Schylström på Kalmar teater arrangerades av kommunen, regionen, sjukhuskyrkan, föreningen gemenskap Kalmar och Högalids folkhögskola.
Foto: Lotta Zaar
Kvällen med Axel Schylström på Kalmar teater arrangerades av kommunen, regionen, sjukhuskyrkan, föreningen gemenskap Kalmar och Högalids folkhögskola.

Axel Schylström har gjort en makalös resa som han delade med sig av i sin föreställning i Kalmar på tisdagen. För sju år sedan var han svårt brännskadad och svävade mellan liv och död.

De flesta har lärt känna Axel Schylström genom tv där han varit med i både Idol och Melodifestivalen.

I föreställningen på Kalmar teater är det inga poplåtar som spelas, utan mer finstämda saker till akustisk gitarr.

På duken bakom visas bilder från den långa sjukhusvistelse som följde efter att Axel och en klasskamrat tagit sig upp på ett stillastående tåg.

– Jag var nära en elledning och fick en ljusbåge genom kroppen. Mina kläder började brinna och jag föll ner på rälsen.

Axel hade just slutat gymnasiet och mådde fantastiskt bra. Det har gått sju år sedan olyckan och när man hör Axel berätta om vad han har gått igenom så låter han mycket mer klok och mogen än vad man kan förvänta sig av en man på 26 år. Samtidigt skämtar han titt som tätt och når fram till publiken med sitt livliga kroppsspråk.

Axel Schylström på Kalmar teater

Han har ett viktigt budskap att leverera. Insikten att vi är så rädda för att berätta för andra när vi mår dåligt och hur vi hellre slutar att försöka än att riskera att misslyckas med något en gång till.

När Axel fick höra att han inte skulle kunna gå igen och ännu mindre spela fotboll så trodde han på läkarens besked. När han såg alla ärr i sitt ansiktet började han tvivla på att någonsin kunna få träffa en flickvän som skulle vilja ha honom.

– Depressionen sprider sig på ett ögonblick i min kropp och jag vill inte leva längre.

På bilderna bakom syns en mager ung man inlindad i bandage. Det är slangar och stödkragar och allt ser riktigt hopplöst ut.

Axel spelar Ted Gärdestads låt Jag vill ha en egen måne.

– Jag tycker att den beskriver känslan av uppgivenhet. Enda lösningen man ser är att ta sig bort från jorden.

2017 var Axel med i Melodifestivalen.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
2017 var Axel med i Melodifestivalen.

Trots att han mådde så dåligt ville han inte att någon skulle få veta det.

– Jag låtsades må bra, satte på mig ett clownansikte. Men en person såg igenom det. Han har räddat mig.

Axel berättar om en sjukgymnast som lyckades få honom att vilja kämpa igen.

– Han ville påminna om hur mycket mer man kan anstränga sig. Att vi kan alltid fortsätta att försöka. Du har inte förlorat förrän du har gett upp. Vi är så rädda för att misslyckas.

Istället för att acceptera läkarens dystra besked om att inte kunna gå igen så gjorde Axel tvärtom. Han försökte och trots att inget hände så fortsatte han att försöka.

– Jag bestämde mig för att ta mig tillbaka till fotbollsplanen, att försöka få benet att fungera igen. Doktorn hade inte rätt förrän jag slutade försöka. Jag kunde påverka min situation, hur jag såg på den. 457 dagar tog det innan jag kunde stå på benet igen.

Axels tips

Tankar för att må bättre

Våga vara annorlunda

Bry dig inte om vad andra tycker

Misslyckanden tar dig framåt

Utmana dina rädslor

Ha tålamod

Nå din fulla potential

Visa mer...