Bäckström Johansson (SD): ”Det var jag som väckte personärendet”

Kalmar Artikeln publicerades
Det var riksdagsledamoten tillika distriktsordförande för SD i Kalmar län, Mattias Bäckström Johansson, som väckte personärendet mot Thoralf Alfsson.
Foto: Mats Holmertz
Det var riksdagsledamoten tillika distriktsordförande för SD i Kalmar län, Mattias Bäckström Johansson, som väckte personärendet mot Thoralf Alfsson.

Det var Mattias Bäckström Johansson, distriktsordförande för SD i Kalmar län, som väckte personärendet mot Thoralf Alfsson vid partiets medlemsutskott. Han står helt bakom partistyrelsens beslut om att utesluta SD:s starke man i Kalmar.

På måndagen meddelade Sverigedemokraternas partistyrelse att Thoralf Alfsson utesluts ur partiet. När Östra Småland når Mattias Bäckström Johansson har han precis återvänt till Oskarshamn från Stockholm och partistyrelsemötet där Alfssons öde avgjordes.

Du sitter själv i partistyrelsen, hur ställer du dig till beslutet?

– Jag deltog inte själv utan avvek när de andra hanterade ärendet, men jag delar partistyrelsens beslut i sak. Som kommentar kan jag säga just de återkommande blogginläggen skapat en negativ bild av Sverigedemokraterna och det har varit ett antal allvarliga avsteg från den kommunikationsplan som partistyrelsen tagit beslut om.

– Fast kanske var det framförallt den kommentar som fälldes på sociala medier som spelade roll. Det är inte något som valberedningen kan acceptera och är långt över rimlighetens och acceptansens gräns i det här partiet och från någon som aspirerar på poster på högre nivå i vårt parti.

I Kalmar personifieras SD av Thoralf Alfsson, hur tror du detta kommer tas emot av lokala partisympatisörer?

– Sådant här väcker mycket känslor hos alla människor givetvis och det kommer finnas känslor åt båda hållen och även åt det neutrala hållet. Men det viktigaste är att vi alltid är engagerade i att förändra den politiska kurs som finns i samhället och som just nu är fel. Det kommer vi fortsätta jobba med, även om detta i det korta perspektivet självklart kommer resultera i funderingar och frågor.

Enligt Alfsson ska du ha deltagit i ett hemligt gruppmöte i Kalmar den 1 oktober där du försökte övertala fullmäktigegruppen om att rösta bort Alfsson som gruppledare. Frågan röstades ner och tre dagar senare meddelade medlemsutskottet att han skulle utredas?

– Just nu har jag inte datumen i huvudet men jag blev inbjuden till en möte med fullmäktigegruppen, men det rörde inget av betydelse för personärendet.

– Men utredningen aviserades redan på valdagen den 9 september, efter kommentaren i sociala medier, det går lätt att kolla med en googling då bland annat SVT Nyheter skrev om det.

Enligt Alfsson är det du som drivit på för att han ska uteslutas?

– Det var jag som väckte personärendet då jag tycker att det är fullständigt oacceptabelt med det agerandet och att sänka sig till nivån där man skriver vad som ska göra med andras mödrar. Det tror jag inte ens mina barn skulle säga till någon.

Försökte du övertala fullmäktigegruppen i Kalmar om att rösta bort Alfsson som gruppledare?

– Nej, de är helt suveräna och går inte att påverka överhuvudtaget. De ville ha en bild av vad min bild var av läget, men sedan vad som sades i sak är helt internt. Men att medlemsutskottet skulle utreda Alfsson är en helt publik uppgift som aviserades på valdagen.