Bengt Kronblad: ”Jag är förbannad”

Kalmar län Artikeln publicerades
Bengt Kronblad.
Foto: Mattias Rubin/Östran/Nyheterna
Bengt Kronblad.

Den svenske socialdemokratiska politikern Bengt Kronblad, som mellan 1982 och 1998 var riksdagsledamot för Kalmar läns valkrets, har under åren figurerat flitigt i Östra Småland. Bengt Kronblad är även före detta distriktsordförande för PRO.

– Jag känner en mycket stor sorg och förtvivlan över hur det här blev, säger Bengt Kronblad.

Vad är din reaktion på nedläggningen?

– Jag är förbannad och det ska jag inte sticka under stolen med. Det här är en strategi som är känd av många, men vi kanske är lite för blåögda och talar inte om sanningen.

Hur menar du då?

– Sanningen är att näringsliv, handel och andra annonsörer som köper annonser i media väljer bort arbetarrörelsens tidningar av den anledningen att man därmed slipper arbetarrörelsens idéer och tankar i samhällsdebatten. Nu är jag tuff, men det är fullständigt självklart - det är en avsiktlig handling att inte annonsera.

Bengt Kronblad har suttit i Medieinstitutet Fojos styrelse i tolv år, genom olika färger på regeringar.

– Jag vet vikten av det fria ordet. En förutsättning för att rösta är att kunna läsa om olika vinklar av samhället. Effekten av nedläggningen blir att den breda samhällsdebatt som behövs i ett demokratiskt samhälle försvinner. Det är en förlust för demokratin och en stor förlust för folkflertalet.

Har du något speciellt minne av Östra Småland?

– Jag var idégivare till något som hette ÖS-kontot. När Östra Smålands nya tidningshus utvecklades fick jag en idé om att vi kunde samla folkrörelsens och arbetarrörelsens medel till ett konto. Den extra avkastningen som kom in på bankerna gick som ett extra tidningsstöd till Östra Småland.

Montage med Bengt Kronblad.
Foto: Tomas Löwemo/Östran/Nyheterna
Montage med Bengt Kronblad.