Kalmars besöksnäring var rekordhög under sommaren

Kalmar Artikeln publicerades
Det har varit en riktigt bra sommar för besöksnäringen i Kalmar.
Foto: Ulrika Bergström
Det har varit en riktigt bra sommar för besöksnäringen i Kalmar.

Det har varit en riktigt bra sommar för besöksnäringen i Kalmar. Det visar den preliminära statistik som Tillväxtverket och SCB presenterar för perioden från årsskiftet fram till och med sista augusti i år.

Den nya statistiken visar att antalet gästnätter i Kalmar sammanlagt har ökat med 9,2 procent, alltså 27 900 gästnätter, jämfört med 2018. Av dessa är majoriteten av gästnätterna, 25 500 stycken, från svenska besökare och 2 400 är gästnätter från internationella besökare. Trots att 2017 var ett rekordår ser årets statistik faktiskt lite bättre ut. Framförallt är det fler svenska gäster som har valt att resa till Kalmar i sommar, men antalet internationella besökare har också ökat. Flest har valt att bo på hotell och det är där den största ökningen har skett, men även övernattningar på camping har ökat.

– Sommarmånaderna är väldigt starka, tack vare att vi har ett bra utbud som lockar många. De tecken vi har fått hittills visar att även hösten har börjat starkt. Vi får hoppas att det håller i sig, så att vi kan summera ett nytt rekordår när den slutliga statistiken för 2019 kommer i april nästa år, säger Stefan Johnson, turismchef, Destination Kalmar i ett pressmeddelande.

Statistiken visar antalet övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser. Besökare som bokar privat logi, bor i fritidshus eller övernattar hos släkt och vänner finns inte med i statistiken.

Fakta

Siffror för Kalmar, 1 januari till 31 augusti 2019:

330 425 gästnätter, varav 277 985 är från nationella besökare och 52 440 från internationella besökare.

Det är 27 000 fler gästnätter än 2018 och 900 fler gästnätter än 2017.

Visa mer...