Länet trotsar trenden – byggandet ökar med 167 procent

Kalmar län Artikeln publicerades
Första spadtagen för byggandet i Linnéstaden i Kalmar togs i juni. Cirka 800 bostäder planeras på det gamla Rifa-området.
Foto: Andreas Bendroth
Första spadtagen för byggandet i Linnéstaden i Kalmar togs i juni. Cirka 800 bostäder planeras på det gamla Rifa-området.

Bostadsbyggandet minskar i landet, enligt preliminära siffror. Men Kalmar län sticker ut, här ökar byggandet, och en stor andel är hyresrätter.

Förra året talade prognosen från Sveriges Byggindustrier för att bostadsbyggandet skulle vända ner för Kalmar län under 2019. Så har det inte blivit. Istället har antalet påbörjade bostadsbyggen ökat, kraftigt, jämfört med 2018.

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som publicerat siffror för året första halva. Och då hela landet redovisar en minskning på 12 procent av påbörjade bostäder har Kalmar län istället en ökning med 167 procent.

Då är ändå rikssiffran korrigerad för en eftersläpning av inrapporterade byggprojekt. Utan den korrigeringen ligger minskningen på runt 20 procent.

Under första halvåret 2018 påbörjades 333 lägenheter i länet. Samma period i år är siffran 829 stycken. Av dessa är 76 småhus och 753 flerbostadshus.

Det är bara i Västra Götalands län som den faktiska ökningen har varit större.

Enligt tidningen Hem & Hyra är 61 procent av de lägenheter som påbörjades i Sverige under januari till juni tänkta att bli hyresrätter.

– Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare. Det brukar vara ungefär hälften hyresrätt och hälften bostadsrätt, säger Johannes Johansson, statistiker på SCB till Hem & Hyra.

För länets del är siffran ännu högre, hela 84 procent av flerbostadshusen är tänkta att bli hyresrätter.

”Nedgång även när det gäller beviljade bygglov”

Men även om andelen hyresrätter ökar så minskar det faktiska antalet som byggs, sett till hela landet. Och den nationella trenden ser ut att fortsätta.

– Vi gör inga prognoser men visst ser ut som att bostadsbyggandet kommer att fortsätta att minska eftersom det är en nedgång även när det gäller beviljade bygglov, säger Johannes Johansson.

Läs mer:

Byggboom i Oskarshamn – staden får 170 nya bostäder (6 februari 2019)

Ras för påbörjade bostäder i Kalmar (21 november 2018)

Bostadsbyggandet vänder ner (28 mars 2018)