Busfrö ska sälja second-hand mitt på Kvarnholmen

Kalmar Artikeln publicerades
Stina Qubti öppnar snart en Busfröbutik i Kalmar.
Foto:Andreas Yngvesson
Stina Qubti öppnar snart en Busfröbutik i Kalmar.

Stina Qubti hade inte tänkt öppna i Kalmar än på ett tag, men Rum Interiörs gamla lokaler fick henne att ändra sig. Snart öppnar Busfrö i Kalmar, butiken där kunderna säljer till varandra.

2010 öppnade Stina Qubti den första Busfröbutiken i Västervik, sedan dess har hon öppnat butiker i Jönköping, Motala och Norrköping.

– Vi har sagt att vi vill ha 60 butiker om 12 år, men vi är nöjda om det blir 30, säger Qubti som 2014 utsågs till Kalmar läns mest företagsamma människa.

Busfrös affärsidé är att folk får lämna sina "gamla" saker i butiken och så får de 40 procent av summan de säljs för. Från början var det bara barnsaker som såldes men Kalmarborna kommer även kunna lämna damkläder och inredningsprylar.

    – Vi tar inte emot allt utan det ska vara bra kvalitet på sakerna och vi väljer vad vi tar emot. Om sakerna inte blir sålda inom 60 dagar så ger vi det till Human Bridge för återvinning eller bistånd.

    – Hela syftet är att det ska vara miljövänligt, att saker vi inte säljer ska återanvändas. Vi håller låga priser för det viktiga ska inte vara att tjäna pengar på sina gamla saker, säger Stina Qubti.

    Till skillnad från tidigare nyöppnade Busfröbutiker kommer Stina Qubti själv att driva den i Kalmar. Hennes förhoppning är att öppna inom ett par månader, men definitivt innan sommaren.