Chauffören om vad som hände

Kalmar Artikeln publicerades
Såväl Nobina som KLT har fått flera påstötningar från chaufförerna om de besvärliga förhållandena på bussarna som används av asylsökande på norra Öland, berättar busschauffören som i en video ses rita flera slag mot en passagerare på bussen.
Foto:Mats Holmertz
Såväl Nobina som KLT har fått flera påstötningar från chaufförerna om de besvärliga förhållandena på bussarna som används av asylsökande på norra Öland, berättar busschauffören som i en video ses rita flera slag mot en passagerare på bussen.

På videon ser man bara en till synes galen busschaufför som pucklar på en stackars försvarslös man i ett säte. Men ingen har visat vad som hände innan eller förklarat bakgrunden.

Det berättar den busschaufför som under ett par dygn valsat runt i media i Sverige, sedan han fångats på video vid ett bråk med en asylsökande på bussen från Grankullavik på Öland.

Chauffören mår mycket dåligt av det hela. Han är sjukskriven till den 31 augusti efter att ha fått en fraktur på högerarmen av ett slag som den asylsökande mannen gav honom strax innan händelserna i den video som nu visas landet runt.

– Det märkliga är att inte en enda media i hela landet har talat med mig för att få min version, säger mannen när Östra Småland/Nyheterna ringer upp.

  Han är borttagen ur tjänst efter händelsen av arbetsgivaren Nobina och det har startats en polisutredning. Såväl chauffören som den asylsökande har gjort polisanmälningar. I vår tidning ger chauffören nu sin version av vad som hänt.

  – Det är klart att man inte ska agera som det ser ut att jag gjorde på videon, säger han. Men det finns en historia innan detta som inte alls kommit fram.

  Chauffören är i 35-årsåldern och flyttade till Öland sedan han fått arbete som chaufför. Det har hela tiden funnits en förbittrad stämning mellan en grupp av de asylsökande på norra Öland och de chaufförer som kör länstrafikens bussar. Den person som nu hamnat i fokus i bråket är en av dem man irriterat sig på. Chaufförer har bett att få slippa köra vissa tjänster.

  – De flesta asylsökande på Öland är väldigt trevliga människor. Men det finns en del som det varit problem med. De står aldrig vid hållplatser utan kräver att man ska stanna varhelst de befinner sig. De kan gå av och röka eller springa in till affären när man stannar för att plocka upp andra passagerare och kräver att man ska vänta. En del har struntat i att betala.

  – Vi har påtalat det här för både Nobina och KLT. Men inget har hänt. Det har funnits en underliggande frustration.

  Vid det aktuella tillfället på tisdagsmorgonen startade busschauffören turen från den ordinarie hållplatsen i Grankullavik. Han berättar att det stod en asylsökande där och han släpptes förstås ombord på bussen. En bit bort stod en annan person och gjorde ingen antydan att han skulle med. Därför stängdes dörrarna och bussen körde iväg.

  – Jag stängde inte dörrarna framför näsan på någon, det gör man förstås inte. Men vi kan inte stanna vid varenda människa som står i vägkanten.

  I höjd med Bödabaden blev bussen omkörd av en bil i mycket hög fart och i Böda stod den asylsökande mannen vid hållplatsen och klev på bussen.

  – Jag kände igen honom och försöker mycket lugnt tala med honom om att vi inte kan stanna varsomhelst vid vägen utan att man måste stå vid hållplatserna.

  Passageraren vill inte prata om det utan tar upp sin mobiltelefon och tar ett foto på chauffören, som blir irriterad och säger att man kan inte uppföra sig hur som helst.

  När bussen går vidare till Löttorp är det 5 minuters stopp och då tänker chauffören att han ska ta en bild av passageraren. Han går fram till mannen med sin mobiltelefon i höger hand för att ta fotot. Men han får ett hårt slag över armen och tappar telefonen. När han senare uppsöker läkare visar det sig att det finns en fraktur på högerarmen och chauffören sjukskrivs till den sista augusti.

  Därefter börjar den videofilm som visats i många medier. Där ser man bland annat hur chauffören misshandlar passageraren med sin vänsterhand och sedan böjer sig ner och tar upp telefonen som hamnat på golvet.

  Han skriker också:

  "Jag hatar era jävla svin".

  – Det är självklart dumt. Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar i det där upprörda ropet är den grupp som inte kan sköta sig.

  Chauffören är mycket tagen av vad som hänt. Han väntar på vad såväl polisutredning som Nobinas utredning kommer att leda till. Den fackliga organisationen är inblandad.

  – Jag borde inte agerat som jag gjorde. Det var dumt, säger han. Jag får ta konsekvenserna av det. Men att säga att det som hände var helt oprovocerat är helt enkelt inte sant.